Programul Interreg Europa cu bugetul de 130 milioane euro si termenul de aplicare 7 iunie 2024 disponibil în premieră Republicii Moldova.

În premieră Republica Moldova va avea acces la programul Interreg Europa, bugetul de 130 milioane euro,termenul de aplicare 7 iunie 2024

 Instituțiile publice și cele neguvernamentale din Republica Moldova și Ucraina sunt invitate să participe, alături de toate statele europene, la un nou apel al programului Interreg Europe, finanțat de Uniunea Europeană. Programul Interreg Europe anunță deschiderea celui de-al treilea apel de propuneri, marcând o nouă etapă în promovarea cooperării interregionale și a dezvoltării sustenabile în întreaga Europă.

Interreg Europe își propune să reducă disparitățile dintre regiunile europene, punând accent pe inovație, sustenabilitate și incluziune socială pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Prin facilitarea schimbului de experiențe și practici bune între regiuni, programul stimulează dezvoltarea soluțiilor inovatoare în politicile regionale.

Proiectele selectate se vor concentra pe cooperarea interregională, cu scopul principal de a îmbunătăți instrumentele de politică de dezvoltare regională. Faza inițială a proiectelor va fi dedicată schimbului și transferului de experiențe, urmând ca în ultimul an, proiectele să se concentreze pe monitorizarea rezultatelor și a impactului cooperării. Bugetul total disponibil pentru acest apel este de aproximativ 130 de milioane de euro, reprezentând până la 40% din bugetul total al fondurilor Interreg Europe. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 7 iunie 2024.

Important de subllliniat că suma solicitată pentru fiecare cerere de finanțare este de 1-2 milioane de euro. Partenerii statelor membre  UE primesc până la 80% din activitățile proiectului. Organizațiile private non-profit pot primi 70% din costuri nerambursabile. Dorim să informăm că în această sesiune de apel de proeicte au prioritate proiectele ce prevăd cele 5 priorități tematice ale UE si o problema netematica privind o mai buna guvernare:

  1. Inteligent
  2. Verde
  3. Conectat
  4. Social
  5. Cetățeni
  6. Guvernare

Prin acest apel, se propune a fi îmbunătățite politicile regionale prin consolidarea capacităților în toate aceste subiecte. Pentru mai multe informații, inclusiv detalii despre procedura de aplicare și documentele necesare, vă invităm să vizitați site-ul oficial al programului Interreg Europe: https://www.interregeurope.eu/apply-for-the-call

Reamintim că recent, la apelul de proiecte dedicat regiunii noastre, cu denumirea Interreg NEXT România-Republica Moldova, au fost depuse 277 de proiecte. Pentru proiectele cu valoare mică al căror buget total era de 19 milioane de euro, au fost depuse în total 110 cereri de finanțare pentru un buget estimativ de cca 35 milioane euro. Iar pentru proiectele cu valoare standard al căror buget total era de 40 milioane de euro, au fost depuse 167 de proiecte cu un buget solicitat de 176 mioane de euro. Altfel spus, pentru proiectele cu valoare standard rata de câștig în linii mari ar fi posibil să fie de cca 25%, iar pentru cele cu valoare mică de cca 54%.

Îndemnăm pe toți cei 377 aplicanți ai apelului Interreg NEXT România-Republica Moldova, al cărui termen limită de aplicare a fost 9 februarie a.c, să ia în considerare posibilitatea de a aplica la programul Interreg Europa.

Noi, credem că trebuie să susținem autoritățile centrale în demersul de integrare europeană susține autoritățile Republicii Moldova, în demersul de Integrare Europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene, preluând bunele practici ale omologilor din România. În acest sens, dorim să reamintim, că noi, la Institutul de Dezvoltare si Expertiza a Proiectelor, analizăm cele mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de Integrare Europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene (ex. Instrumentul de Asistență pentru Preaderare) preluând bunele practici ale omologilor din România.

România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020. În acest sens, specialiștii din cadrul instituțiilor din România ar putea transmite din experiența sa proactivă omologilor moldoveni. IDEP, în vederea demersului de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române, au fost organizate 12 forumuri de discuții (septembrie 2022 – martie 2024), denumite generic: Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE, care au întrunit peste 1280 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului. Aceste evenimente au avut loc la:

> Pașcani, 4 septembrie 2022, 25 conducători ,

> Budești, 7 octombrie 2022, cu peste 110 participanți ,

> Arad 17-19 noiembrie 2022 cu peste 110 participanți  ,

> Iași, 13 ianuarie 2023, cu peste 85 participanți  ,

> Vaslui, 31 ianuarie 2023, cu 220 conducători din RM  ,

> București, cu peste 45 participanți ,

> Bărlad, 7 aprilie 2023, cu peste 100 participanți din RM ,

> Baia Mare, 26-27 aprilie, cu peste 40 de invitați  ,

> Bacău, 17 iulie 2023, cu peste 100 de invitați http://bit.ly/44eGlQZ ,

> Chișinău, 31 august 2023, cu peste 170 de participanți https://bit.ly/3thcACg .

> Bucuresti, 17 ianuarie 2024, Parlamentul Romaniei, cu peste 120 de participanti bit.ly/IDEP-delegatii

> Piatra Neamț, 12 martie 2023, cu peste 140 de participanți https://bit.ly/3thcACg

Obiectivul de integrare europeana al Republicii moldova este posibil prin proiecte europene care să ajute la atingerea standardelor europene în Republica Moldova la nivel de cetățean, instituție și localitate.

Audiența multidisiplinară din cadrul celor 12 evenimente de schimb de bune practici organizate pe parcursul anterioarelor 18 luni de IDEP, au fost reprezentate de persoane cheie din administrație publică locală/raională/județeană, instituții educaționale și medicale, din Republica Moldova și România.

Ca rezultat au fost stabilite numeroase parteneriate sectoriale, inter-instituționale între omologii ambelor state,  care vor ajuta la atragerea fondurilor europene. Sprijiniți de România, am putea crește rata de absorbție a fondurilor europene din noile programe (de pre-aderare) ce ar putea fi accesate sperăm — curând. Republica Moldova trebuie să fie deja pregatită cu know-how (administrații publice locale și regionale, instituții de învățământ, sport și medicale, instituții publice sectoriale importante) și parteneriate pentru absorbția de noi fonduri în momentul în care Comisia Europeană va anunța accesul la Instrumentul de asistență pentru Preaderare (IPA). Crearea unei rețele de cooperare și a parteneriatelor interinstituționale, alături de o bună pregătire a potențialilor implementatori moldoveni, va impulsiona procesul absorbției și implementării cu bune rezultate, alinierea la standardele europene.

IDEP Moldova, care este o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt. IDEP anticipând depunerea cererii de aderare la UE în martie 2022 și acceptul UE în iunie 2022, a organizat lunar, începând cu ianuarie 2022, cursuri pentru dobândirea competențelor în domeniul managementului proiectelor. Scopul acestor formări cu echipele manageriale a insitituțiilor cheie din Republica Moldova a fost de creare a competențelor, schimbul bunelor practici cu omologii din România și extinderea retelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate. Moldova trebuie ar putea fi pregatită cu know-how și parteneriate pentru absorbția fondurilor din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare(IPA III). Crearea unei rețele de cooperare și a parteneriatelor interinstituționale, alaturi de o bună pregătire a potențialilor implementatori moldoveni, va impulsiona procesul absorbției și implementării cu bune rezultate, asigurând o absorbție spre 100% a fondurilor europene, inclusiv și alinierea promtă a Republicii Moldova la standardele europene.

În procesul de obținere a sprijinului autorităților Europene pentru proiectele IDEP “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES)”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE) și agrement (#DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa) preponderent Europeană”, D-l Mathieu Bousquiet, șef al departamentului DG Near responsabil de relația cu Moldova, a apreciat rolul acțiunilor lansate, făcând un imens compliment activităților noastre și apreciind că echipa și managerul IDEP sunt Arhitecții Integrării Europene al Republicii Moldova.

Detalii aici