- 12.04.2024
La data de 16 aprilie 2024, în Parlamentul European, a avut loc cea dea 13-a ediție a Conferinței Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova, eveniment găzduit de doamna Maria Grapini Europarlamentar.
La acest eveniment, am reușit să creăm un loc de dezbatere intre factorii de decizie din spațiul românesc și european, pentru a crea cadrul necesar în vederea preluării bunelor practici de către invitații de pe ambele maluri ale Prutului.
Prezența distinșilor oaspeți, printre care ambasadorii României și a Republicii Moldova, a reprezentanților Comisiei Europene din cadrul directoratului Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG Near) și a directoratului Direcția Generală REGIO pentru politică regională și urbană (DG Regio), a vicepreședintelui Parlamentului European, al președinților de raioane, inclusiv zeci de primari, directori de instituții medicale importante, antreprenori și reprezentanții diasporei, cât și reprezentanți ai mediului academic și cel cultural, de pe ambele maluri ale Prutului, au creat un anturaj perfect pentru discuții importante la subiecte de actualitate strâns legat de subiectul conferinței Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova, spre 100%.
Aducem sincere mulțumiri gazdei evenimentului, doamnei Europarlamentar Maria Grapini Europarlamentar.
Aducem sincere mulțumiri tuturor vorbitorilor:
E.S. @Iulia Matei, Ambasador, Reprezentant Permanent al României pe lângă UE,
-E.S. @Daniela Morari, Ambasador, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană,
-Vicepreședintele Parlamentului European, domnul eurodeputat Marc ANGEL,
-Domnul Marcel Ștefan SIMA, Ministru-Consilier, Ambasada României în Regatul Belgiei,
-Doamna @Christina Antoniou, lider de echipă — frontierele externe de est și de sud ale UE, DG REGIO a Comisiei Europene,
-Doamna Laura Betea, Team leader for Moldova, unit C1, DG NEAR a Comisiei Europene,
-@Consiliul Raional Hincesti, Președinte, domnul Iurii Levinschi,
-@Consiliul Raional Glodeni , Vicepresedinte, domnul Ion Cojocari,
-@Consiliul Raional Ungheni , Președinte, domnul Dionisie Ternovschi,
-@Consiliul Raional Cimislia , Președinte, domnul @Talmaci Andrian ,
-Primarul Orasului Cimislia, Primar, domnul @Andronachi Sergiu ,
-Director General Tezaur Media TV, doamna @Natalia Rodideal ,
-Expert Afaceri Europene, doamna Gregoriana Carmen Tudoran,
-Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Rector, doamna Ramona Lile,
-Asociația Spitalelor Publice, Prim-vicepreședinte, doamna Oprea Maria-Olimpia,
-Instituția Medico Sanitară Publică, Asociația Medicală Teritorială – Buiucani, mun Chisinau, director, doamna Liliana Iasan,
-Spitalul «Prof. Dr. Eduard Apetrei» Buhuși, Manager, domnul Constantin Poiana,
-Instituția Medico Sanitară Publică, Asociația Medicală Teritorială Botanica, mun. Chișinău, director, doamna Marina Golovaci,
— IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana, mun. Chișinău, director, doamna Dorina Tizu,
-IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Director, domnul @Iurie Crasiuc ,
— Spitalul Raional Fălești, director, domnul @Iurie Osoianu,
— APP, I.S. Hotel Zarea, administrator, doamna Argentina Cocier.
Aducem sincere mulțumiri tuturor celor circa 70 de participanți la acest eveniment important, care are drept scop susținerea autorităților centrale ale Republicii Moldova în demersul de integrare europeană, prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale. Schimbul de informații cu oficialii Comisiei Europene a permis clarificarea multor întrebări adresate de participanți, fiind puse totodată bazele pentru colaborările viitoare între reprezentanții din Republica Moldova și România.
La Institutul de Dezvoltare si Expertiza a Proiectelor, analizăm cele mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de Integrare Europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene (ex. Instrumentul de Asistență pentru Preaderare) preluând bunele practici ale omologilor din România și UE. IDEP, este o organizație apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt.
România are un grad de absorbție a fondurilor europene impresionant în exercițiul financiar multianual anterior. În acest sens, specialiștii din cadrul instituțiilor din România și UE ar putea transmite din experiența sa pro activă omologilor moldoveni cele mai bune exemple de urmat și exemple mai puțin fericite ce ar urma ezitate. IDEP, în vederea demersului de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române, a organizat 12 conferințe (septembrie 2022 – martie 2024), care au întrunit peste 1280 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului, care au avut loc la:
> Pașcani, 4 septembrie 2022, 25 conducători ,
> Budești, 7 octombrie 2022, cu peste 110 participanți ,
> Arad 17-19 noiembrie 2022 cu peste 110 participanți ,
> Iași, 13 ianuarie 2023, cu peste 85 participanți ,
> Vaslui, 31 ianuarie 2023, cu 220 conducători din RM ,
> București, 24 februarie 2023, cu peste 45 participanți ,
> Bărlad, 7 aprilie 2023, cu peste 100 participanți din RM ,
> Baia Mare, 26-27 aprilie, cu peste 40 de invitați ,
> Bacău, 17 iulie 2023, cu peste 100 de invitați http://bit.ly/44eGlQZ,
> Chișinău, 31 august 2023, cu peste 170 de participanți https://bit.ly/3thcACg .
> Bucuresti, 17 ianuarie 2024, Parlamentul Romaniei, cu peste de participanti bit.ly/IDEP-delegatii
> Piatra Neamț, 12 martie 2023, cu peste 140 de participanți https://bit.ly/3thcACg
Ca rezultat au fost stabilite numeroase parteneriate sectoriale, inter-instituționale între omologii ambelor state, care vor ajuta la atragerea fondurilor europene. Sprijiniți de România, am putea crește rata de absorbție a fondurilor europene din noile programe (IPA instrumentul de asistenta pentru pre-aderare). Republica Moldova trebuie să fie deja pregătită cu know-how (administrații publice locale și regionale, instituții de învățământ, sport și medicale, instituții publice sectoriale importante) și parteneriate pentru absorbția de noi fonduri în momentul în care Comisia Europeană va anunța accesul la Instrumentul de asistență pentru Preaderare (IPA).
IDEP anticipând depunerea cererii de aderare la UE în martie 2022 și acceptul UE în iunie 2022 a CE, organizează lunar, începând cu ianuarie 2022, cursuri pentru dobândirea competențelor în domeniul managementului proiectelor. Scopul acestor formări cu echipele manageriale a insitituțiilor cheie din Republica Moldova a fost și este de creare a competențelor, schimbul bunelor practici cu omologii din România și extinderea retelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate. Crearea unei rețele de cooperare și a parteneriatelor interinstituționale, alaturi de o bună pregătire a potențialilor implementatori moldoveni, va impulsiona procesul absorbției și implementării cu bune rezultate, asigurând o absorbție spre 100% a fondurilor europene, inclusiv și alinierea promtă a Republicii Moldova la standardele europene.
În procesul de obținere a sprijinului autorităților Europene pentru proiectele IDEP, noi am dezvoltat conceptul “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES)”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE) și agrement (#DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa) preponderent Europeană”.