Propunerea de a crea un GECT: România –Republica Moldova

ADI EURONEST, în parteneriat cu IDEP Moldova, a propus crearea unei grupări europene de cooperare teritorială între România și Republica Moldova. Grupările europene de cooperare teritorială (GECT) au fost instituite cu scopul de a facilita cooperarea transfrontalieră, transnațională și interregională dintre statele membre sau autoritățile regionale și locale din cadrul acestora. GECT permite partenerilor din diferite state membre să se asocieze și să furnizeze, în limitele competențelor deținute, servicii  comune, fără a necesita semnarea și ratificarea unui acord internațional prealabil de către autoritățile naționale.

GECT, ca instrument juridic, reprezintă o oportunitate pentru state, regiuni și/sau municipalități de a stabili noi niveluri de cooperare transfrontalieră, transnațională sau interregională cu entități juridice din alte state membre sau țări terțe pentru a-și atinge obiectivele comune.

ADI EURONEST dispune de expertiza necesară pentru a coordona procesul de înființare a primei GECT cu sediul în România. IDEP Moldova este e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt.

În calitate de prima acțiune, în data de 17 Octombrie 2023, a avut loc dezbaterea de nivel înalt în Parlamentul României, privind înființarea unui Grup European de Cooperare Teritorială (GECT/EGTC) pentru România și Republica Moldova, la propunerea IDEP Moldova și Euronest Intercommunity Development Association. La nivelul UE sunt circa 88 de GECT-uri deja create, iar dacă autoritățile din România vor agrea crearea primului GECT în calitate de lider, iar Republica Moldova să fie partener, vom putea accesa proiecte europene direct de la Comisia Europeană împreună.

Câteva articole din presă la acest subiect 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

Vorbim despre proiecte majore pentru ambele țări la nivel: transfrontalier, transnațional sau inter-regional, finanțate direct din fondurile UE.
Detalii despre GECT-urile deja create disponibile aici cor.europa.eu/en/our-work/Pages/egtc.aspx
În vederea inițierii subiectului a fost organizată o dezbatere cu factorii de decizie din România și Republica Moldova (autorități publice raionale/județetene, executiv/legilativ, instituții: educaționale, instituții medical și sociale, sportive, asociații profesionale, ș.a.
Am agreat de comun acord cu toți participanții dezbaterii să continuăm demersurile necesare în vederea realizării acestui proiect.
Acest eveniment a fost găzduit de domnii deputați:
Costel-Neculai Dunava, Președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare,
Stefan Musoiu, Comisia pentru afaceri europene,
pentru ce le aducem sincere mulțumiri.
Totodată, în cadrul acestui eveniment am fost onorați de prezența distinșilor oaspeți:
deputat Oleg Canatui, Parlamentul Republicii Moldova,
deputat Sorin Năcuță, Camera Deputaţilor,
deputat Claudiu Ilisanu, Camera Deputaţilor,
deputat Ionel Floroiu, Camera Deputaţilor,
Consiliul Raional Fălești, președinte interimar, dna Mariana Osadța
Consiliul raional Ungheni, Vicepreședintă, dna Lazar Tatiana și dna Petre Violeta,
Consiliul Judetean Iasi, Consilier, Nicoară Cătălin,
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, consilier ev. — ex., dna Arsene Ștefana,
Asociația Spitalelor Publice din România , Președinte, dl Rusu Vasilică,
Euronest, Director dna Alina Popa și vicedirector Pleșca Bogdan,
Mulțumim tuturor pentru participare și susținerea inițiativei!
Printre țările cu cele mai multe GECT uri înființate se numără:
— Ungaria 21
— Franța 13
— Spania 13
— Italia 8
— Germania 6
— Polonia 4
— Austria 3
-ș.a.m.d.