26-27 aprilie 2023. Impulsionarea absorbtiei fondurilor europene al Rep Moldova impreuna cu judetul Maramures, conferinta de nivel inalt.

Absorbția în proporție de 100% a fondurilor europene disponibile în curând, în contextul preaderării Republicii Moldova la UE, poate fi asigurată doar printr-un management adecvat noilor oportunități al insituțiilor, localițăților, entităților naționale și regionale. Succesul va fi comun, ceea ce va ajuta să aducem standardele europene la nivel de cetățean, astfel impulsionând integrarea europeană a Republicii Moldova.
Cu deosebită onoare, IDEP Moldova a fost organizatorul din partea Republicii Moldova, a evenimentului de nivel înalt, patronat de Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan. Acest eveniment, organizat la 26 aprilie 2023, în Municipiul Baia Mare, a avut drept scop întrunirea factorilor de decizie din spațiul românesc, privind crearea cadrului necesar pentru preluarea bunelor practici de către participanții din Republica Moldova.
În rezultat, au fost stabilite parteneriate interumane, ce urmează a fi transformate în parteneriate interinstituționale, ceea ce va asigura cadrul necesar pentru parteneriate durabile și formarea echipelor de proiect mixte moldo-române. În prima parte a evenimentului, au avut loc discuții punctuale, iar președintele administrației județene, Ionel Bogdan, a oferit exemple de bune practici reprezentanților din Republica Moldova, astfel încât aceștia să fie cât mai pregătiți pentru depunerea de proiecte și, implicit, atragerea de fonduri europene. Discuțiile au fost urmate de o serie de vizite de lucru la: proiectul finanțat prin programul RO-UA: ”Althera – Centrul de Terapii Alternative”, Spitalul Judetean de Urgenta «Dr Constantin Opris» Baia -Mare, Planetariu, Baia Mare, ș.a.
La evenimentul de care a avut loc ieri au fost prezenți:
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcop, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului,
@Adrian Raulea , secretar de stat în Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene ,
Cristian Ioan Haiduc, subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei,
Din partea delegației Republicii Moldova au fost prezenți:
Diana Chiriac, Consilier Cancelaria de stat, cabinetul Prim-Ministrului Republica Moldova,
@Ion Vicol, președinte Consiliul raional Anenii Noi,
@Mărcuță Vasile , președinte Consiliul Raional Nisporeni,
@Tatiana Lazăr, vicepreședinte Consiliul raional Ungheni,
@Iurie Osoianu , directorul IMSP Spitalul Raional Fălesti,
Iurie Calestru, director programe IDEP Moldova,
consilieri raionali, experți din domeniul sanitar și al administrației publice.
Vizita oaspeților din Republica Moldova a cuprins și întâlniri bilaterale cu Executivul Consiliului Județean Maramureș, în vederea aprofundării politicilor publice bilaterale.
✅ Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE. În vederea demersului de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române.
Forumuri de discuții Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE care au întrunit circa 500 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului organizate de IDEP Moldova, au avut loc la:
✅ Pașcani, 4 septembrie 2022, 25 conducători din Republica Moldova cu omologi din România https://bit.ly/3xsAR7y
✅ Budești (7 octombrie 2022 bit.ly/3D3nfSu , eveniment posibil datorită primarului Nina Costiuc)
✅ Arad (17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9 , eveniment posibil datorită Rectorului, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad , doamna Ramona Lile, și Președintelui, Consiliul Judetean Arad, domnului Cionca Iustin)
✅ Iași, 13 ianuarie 2023, eveniment posibil datorită conducerii Consiliul Județean Iași și Președintelui Costel Alexe bit.ly/3CU0SzH ,
✅ Vaslui, 31 ianuarie 2023, a avut loc forumul împreună cu Euronest Intercommunity Development Association și Consiliul Județean Vaslui cu 220 conducători din RM bit.ly/3Ypo6FZ .
?? ?? ??
✅ București, Dezbatere în incinta Parlamentul Romaniei pentru validarea inițiativei DiscoverEU Iași-Chișinău de pentru 10 mii tineri de 18 ani din județul Iași și Republica Moldova! bit.ly/3ZtsK73
✅ Bărlad, 7 aprilie 2023, a avut loc forum la municipiul Bărlad pentru circa 100 participanți din Republica Moldova bit.ly/3nYmxSv
Toate aceste demersuri sunt organizate în vederea susținerii conducerii autorităților centrale: @Guvernul Republicii Moldova și @Președinția Republicii Moldova în demersul de integrare în UE, lucrul posibil prin realizarea proiectelor europene care ar urma să aducă stadardele europene la nivel de cetățean.
IDEP Moldova e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt. În procesul de obținere a sprijinului autorităților Europene pentru proiectele IDEP “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES bit.ly/3kTAk93 )”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE bit.ly/3AMDBiS ) și agrement (DiscoverEU Iași-Chișinău bit.ly/3nVTnQT ) preponderent Europeană”, D-l Mathieu Bousquiet, șef al departamentului DG Near responsabil de relația cu Moldova, a apreciat rolul acțiunilor lansate, făcând un imens compliment activităților noastre și apreciind că echipa și managerul IDEP sunt Arhitecții Integrării Europene al Republicii Moldova.

????????????? ???????̦??? ?????????? ???????? ?̂???????̆ ?? municipiul Bârlad