Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE, împreună cu municipiul Bârlad

Succesul este atunci când pregătirea întâlnește oportunitatea. Trebuie să pregătim insituțiile, localitățile, raionale, managerii și funcționarii acestora pentru absorbția fondurilor europene. Toate aceste împreună vor crea condiții necesare pentru a impulsiona integrarea în UE a Republicii Moldova.
Peste 100 ?? ???????̦? din Republica Moldova au participat, Vineri, 7 aprilie a.c., la Bârlad, la lucrările forumului “Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE, împreună cu municipiul Bârlad”, organizat de IDEP Moldova și Primăria municipiului Bârlad-paginaoficială.
Delegația a fost impresionantă:
✅ deputați din Republica Moldova și senatori din România,
✅ președinți de ??????? din Republica Moldova și consilii județene din România,
✅ primari de comune, orașe și municipii din Republica Moldova și România,
✅ directori de colegii, licee, gimnazii și grădinițe din Republica Moldova și România,
✅ ???????? ai unor ????????̦?? ???????? din toată Republica Moldova și din Bârlad.
Ne-am propus să stabilim parteneriate interumane, transformate în parteneriate interinstituționale în vederea constituirii echipelor mixte moldo-române pentru dezvoltarea proiectelor comune finanțate de UE. În cadrul forumului, care a constat din partea oficială cu luări de cuvânt, urmată de prânz comun și vizite sectoriale pentru cei din:
?? ?? ?? administrațiile locale/regionale/județene/naționale la Primăria municipiului Bârlad-paginaoficială,
?? ?? ?? cei veniți din domeniul educațional au vizitat Liceul Tehnologic «Al. I. Cuza» Bârlad .
Sincere mulțumiri gazdelor: Primăria municipiului Bârlad-paginaoficială și personal domnului primar Dumitru Boros, domnului senator Iulian Mihail Bîca.
Mulțumim pentru prezență tuturor invitaților și speakerilor:
?? ?? Președintelui Consiliul Județean Vaslui, dl @Dumitru BUZATU,
?? ?? Președintelui, Consiliul Raional Nisporeni, dl @Vasile Marcuță,
?? ?? doamnei deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Angela Munteanu-Pojoga/ Deputată PAS,
?? ?? doamnei deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iulia Dascălu,
?? ?? doamnei Rusu Doina, director, Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” ”Chiril Draganiuc”, Chișinău.
Mulțumim tuturor pentru prezență, implicare și dorință de a contribui la dezvoltarea, modernizarea și apropierea Republicii Moldova de UE, prin crearea cadrului propice relizării proiectelor cu finanțare europeană. Aprecieri deosebite dlui Dumitru Boros, Primăria municipiului Bârlad-paginaoficială pentru primirea călduroasă, și care împreună cu colegii, au creat o echipă de 9 persoane în secția de proiecte (care la venirea domnului primar a era constituită doar dintr-o singură persoană) dezvoltă municipiul!
✅ Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE. În vederea demersului de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române.
Forumuri de discuții Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE care au întrunit circa 500 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului organizate de IDEP Moldova, au avut loc la:
✅ Budești (7 octombrie 2022 bit.ly/3D3nfSu , eveniment posibil datorită primarului Nina Costiuc)
✅ Arad (17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9 , eveniment posibil datorită Rectorului, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad , doamna Ramona Lile, și Președintelui, Consiliul Judetean Arad, domnului Cionca Iustin)
✅ Iași, 13 ianuarie 2023, eveniment posibil datorită conducerii Consiliul Județean Iași și Președintelui Costel Alexe bit.ly/3CU0SzH ,
✅ 31 ianuarie 2023, a avut loc forumul împreună cu Euronest Intercommunity Development Association și Consiliul Județean Vaslui cu 220 conducători din RM http://bit.ly/3Ypo6FZ .
?? ?? ??
Toate aceste demersuri sunt organizate în vederea susținerii conducerii autorităților centrale: Guvernul Republicii Moldova și Președinția Republicii Moldova în demersul de integrare în UE, lucrul posibil prin realizarea proiectelor europene care ar urma să aducă stadardele europene la nivel de cetățean.

IDEP Moldova e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt. În procesul de obținere a sprijinului autorităților Europene pentru proiectele IDEP “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES bit.ly/3kTAk93 )”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE bit.ly/3AMDBiS ) și agrement (DiscoverEU Iași-Chișinău bit.ly/3nVTnQT ) preponderent Europeană”, D-l Mathieu Bousquiet, șef al departamentului DG Near responsabil de relația cu Moldova, a apreciat rolul acțiunilor lansate, făcând un imens compliment activităților noastre și apreciind că echipa și managerul IDEP sunt Arhitecții Integrării Europene al Republicii Moldova.