Dezbatere în incinta Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor pentru validarea inițiativei DiscoverEU Iași-Chișinău de către România pentru 10 mii tineri de 18 ani din județul Iași și Republica Moldova!

Am fost onorați de acceptul distinșilor deputați Sorin Năcuță și deputat Daniel Gheorghe să găzduiască în incinta Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor — Dezbatere pentru validarea inițiativei DiscoverEU Iași-Chișinău de către România pentru 10 mii tineri de 18 ani din județul Iași și Republica Moldova!
Zeci de personalități notorii, reprezentanți ai instituțiilor centrale și regionale, veniți din Republica Moldova și România, au făcut sute de km pentru TINERI! Respect și admirație!
? Am semnat împreună cu gazdele și onorata prezență, o adresă în atenția autorităților Române, invitând respectuos preluarea și implementarea extensiei inițiativei europene #DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău, de care vor beneficia 10 mii tineri de 18 ani, din județul Iași și Republica Moldova! Detalii aici https://idep.md/ua-rm#discovereu.
? Am identificat cu distinșii participanți o serie de beneficii pentru viitorii Ambsadori DiscoverEU Iași-Chișinău, cu continuare după război spre Odessa, ceea ce va contribui la restabilirea Ucrainei, precum a susținut și Președinta Parlamentului European D-na Roberta Metsola în scrisoarea sa de susținere pentru accest concept (din 02.04.2022).
? Demersul co-semnat de participanții dezbaterii la nivel înalt, care a fost transmis gazdelor distinșilor deputați Sorin Năcuță și deputat Daniel Gheorghe, iar în câteva zile, timp necesar 2-3 zile de pentru co-semnarea și altor colegi — vor transmite documentul din numele oficial al instituțiilor Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor și Senatul României, către instituțiile centrale Guvernul României și Administrația Prezidențială a României, urmând (sperăm) ulterioara cerere din partea României către European Commission să aprobe și lanseze inițiativa DiscoverEU Iași-Chișinău cu continuare spre Odessa întru beneficiul a 10 mii tineri (bilete tren tur-retur anual) de 18 ani din județul Iași, Republica Moldova și după război regiunea Odessa! Ucraina are nevoie de așa inițiative pentru reconstrucția și revitalizarea turismului, fapt posibil datorită acestor 10 mii de tineri Ambasadori DiscoverEU Iași-Chișinău cu continuare spre Odessa.
? Mulțumiri deosebite gazdelor:
✅ deputat, Vicepreședinte, Comisia de Anteprenoriat și Turism, domnul Sorin Năcuță
✅ deputat, Președinte, Comisiei Comune a celor doua Parlamente pentru Integrarea Europeană, domnul Daniel Gheorghe
✅ Guvernul României, Secretar General Adjunct, domnul Lucian Rusu
✅ Senatul României, Senator, domnul Viorel Badea, fiind delegat să transmită mesajul scris pentru a fi citit din partea Președintelui interimar al Senatului României, doamna Alina Gorghiu
✅ Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, director, domnul COSMA RADU
✅ Deputat, Camera Deputatilor, București, domnul Alexandru Kocsis
✅ Consilier, Marius Lucian Lupu, fiind delegat să transmită mesajul scris pentru a fi citit din partea Președintelui, Consiliul Județean Iași — Iași County Council, domnul Costel Alexe
✅ Euronest Intercommunity Development Association, director executiv, doamna Alina Popa
✅ Consiliul Raional Nisporeni, Președinte, domnul @Vasile Mărcuță
✅ Consiliul raional Ialoveni, Vice-Președinte, doamna Galina Tonu
✅ Întreprindere de Stat @Hotel Zarea , Republica Moldova, director, doamna Cocier Argentina
✅@NewsMoldova, Redactor — Șef, domnul Ion Stefanovici
✅ Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM — APIT, Președinte & Membrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru RM, domnul Sergiu Manea
✅ Ideal Picture, Manager, domnul Cojocariu Sergiu Ionuț
Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE. În vederea demersului de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române.
Forumuri de discuții Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE care au întrunit peste 330 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului organizate de IDEP Moldova, au avut loc la:
✅ Budești (7 octombrie 2022 bit.ly/3D3nfSu , eveniment posibil datorită primarului Nina Costiuc)
✅ Arad (17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9 , eveniment posibil datorită Rectorului, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Ramona Lile, și Președintelui, Consiliul Judetean Arad, domnului Cionca Iustin)
✅ Iași, 13 ianuarie 2023, eveniment posibil datorită conducerii Consiliul Județean Iași și Președintelui Costel Alexe bit.ly/3CU0SzH ,
✅ 31 ianuarie 2033, a avut loc forumul împreună cu Euronest și Consiliul Județean Vaslui cu 220 conducători din RM http://bit.ly/3Ypo6FZ .
Toate aceste demersuri sunt organizate în vederea susținerii conducerii autorităților centrale: Guvernul Republicii Moldova și Președinția Republicii Moldova în demersul de integrare în UE, lucrul posibil prin realizarea proiectelor europene care ar urma să aducă stadardele europene la nivel de cetățean.
IDEP Moldova e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt. În procesul de obținere a sprijinului autorităților Europene pentru proiectele IDEP “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES bit.ly/3kTAk93 )”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE bit.ly/3AMDBiS ) și agrement (DiscoverEU Iași-Chișinău bit.ly/3nVTnQT ) preponderent Europeană”, D-l Mathieu Bousquiet, șef al departamentului DG Near responsabil de relația cu Moldova, a apreciat rolul acțiunilor lansate, făcând un imens compliment activităților noastre și apreciind că echipa și managerul IDEP sunt Arhitecții Integrării Europene al Republicii Moldova.