13 Ianuarie 2023, a avut loc forumul «Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE, împreună cu județul Iași» eveniment găzduit de Casa Muzeelor.

13 Ianuarie 2023, a avut loc forumul «Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE, împreună cu județul Iași» eveniment găzduit de Casa Muzeelor. Am fost onorat să organizez și conduc împreună cu colegii de la IDEP Moldova, o delegație din Republica Moldova în România la invitația conducerii Consiliul Județean Iași — Iași County Council și @Președintelui Costel Alexe. Delegația a fost consituită din 85 conducători ai instituțiilor din Republica Moldova, și anume:
— 9 Consilii Raionale, din care 3 Președinți și 4 Vicepreședinți, 2 șefi de direcție;
— 25 Instituții Medicale;
-15 instituții de învățământ, din care 4 Universități, 3 Direcții Raionale de Învățământ, Licee, Grădinițe și Școli Sportive;
-15 primării de sate și orașe;
— Grupuri de acțiune locală, Incubator de afaceri, Hotel de stat, șamd
Scopul viziteii a fost preluarea binele practici de la omologii din România prin stabilirea contactelor interpersonale, transformate în parteneriate interinstitutionale în vederea realizării proiectelor cu finanțare europeană în echipe de proiect mixte moldo-romane. Vizita a constat din lucrările forumului de discuții, urmate de vizita la Casa Muzeelor, urmate de un networkingul omologilor, iar pentru reprezentanții domeniului medical a fost organizată o vizită la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria Iasi – proiect finanțat cu fonduri europene.
Mulțumim pe această cale României pentru deschiderea de a transmite bunele practici, cât și din erorile care ar trebui să le evităm în drumul spre integrare în Uniunea Europeană. Aducem sincere mulțumiri din numele întregii delegații — echipei de la Consiliul Județean Iași — Iași County Council pentru primire și deschidere.
Mulțumim pentru prezentări excepționale și prezența vorbitorilor notorii: Președintelui Consiliului Județean Iași, domnul Alexe Costel; Dr. Nelu Tataru, Președinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților; Dr. Tudorel Toader, rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza» din Iași; deputatului Sorin Năcuță; doamnei Gregoriana Tudoran pentru prezentarea perspectivelor direct de la Bruxelles; primarului @Benoni Moruzi și președinte al Asociația Comunelor din România (ACOR) Iași; doamna Marieta Afilipoaie, director Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă a CJ Iași; și dr. ing. Nicolae Lucanu.
Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE. În vederea demersului de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte, de la începutul lunii Septembrie 2022 au avut loc o serie de evenimente și vizite de lucru:
1. Vizita unui grup de 25 persoane cheie la Primăria Municipiului Pașcani 4.09.2022 http://bit.ly/3MEgBpS ;
2. Vizită la București 15.09.2022 Parlamentul Romaniei http://bit.ly/3ge6SdL și Secretarul de Stat Ministerul Sportului, bit.ly/3g7fjaR, privind un proiect posibil destinat Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale ;
3. Vizita președintelui Consiliul Județean Iași în 2.X la Ziua Națională a Vinului 2022 http://bit.ly/3rYhIHJ ;
4. Întrevedere organizată în 24.10.2022 http://bit.ly/3gz72gx în vederea discuției punctuale asupra proiectelor posibile comune împreună cu conducerea Compania Teleradio Moldova la conducerea AGERPRES, la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, la Parlamentul Romaniei, cu membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Parlamentul Romaniei;
5. 21.11.22 http://bit.ly/3VQxNfB, a fost organizată o întrevedere a Secretarului de Stat, la Ministerul Sportului din România, cu Directorul, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, Directorul executiv al Comitetului Național Olimpic din RM, și Secretarul de Stat, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
7. 28.11.22 http://bit.ly/3VQxNfB am organizat o serie de întrevederi împreună cu Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” — prof. Emil Ceban, cu conducerea Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din București, cu factorii de decizie de la București: Secretar de Stat, Cancelaria Prim Ministrului României (ex-ministru al Fondurilor Europene 2019), Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Parlamentul Romaniei (ex-ministru al Sănătății 2020), Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie, Președinta Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport, Doamna (ex-ministru Educației 2019-2020).
8. 5.XII.22 IDEP https://bit.ly/3BiI4JA a devenit urmare a vizitei recente la București (pe 28.11.2022 https://bit.ly/3H0RIUB) — partener al unui eveniment important din domeniul medical de însemnătate paneuropeană!
În 2023 vor fi organizate vizite de lucru în România în vederea stabilirii parteneriatelor interinstituționale.
9. Interviu Radio Moldova cu Rectorilor al Universității de Medicina din București și USMF din Chișinău, privind crearea unui Laborator de Telemedicină la Chișinău și București https://bit.ly/3Y873Jc
Reamintim că forumuri de discuții Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE care au întrunit peste 330 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului organizate de IDEP Moldova, au avut loc la:
— Budești (7 octombrie 2022 bit.ly/3D3nfSu , eveniment posibil datorită primarului Nina Costiuc)
— Arad (17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9 , eveniment posibil datorită Rectorului, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Ramona Lile, și Președintelui, Consiliul Judetean Arad, domnului Iustin Cionca)
-Iași, 13 ianuarie 2023, eveniment posibil datorită conducerii Consiliul Județean Iași — Iași County Council și @Președintelui Costel Alexe.
Toate aceste demersuri sunt organizate în vederea susținerii conducerii: Guvernul Republicii Moldova și Președinția Republicii Moldova în demersul de integrare în UE, lucrul posibil prin realizarea proiectelor europene care ar urma să aducă stadardele europene la nivel de cetățean.
IDEP Moldova e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt. În procesul de obținere a sprijinului autorităților Europene pentru proiectele IDEP “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES bit.ly/3kTAk93 )”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE bit.ly/3AMDBiS ) și agrement (#DiscoverEU Iași-Chișinău bit.ly/3nVTnQT ) preponderent Europeană”, D-l Mathieu Bousquiet, șef al departamentului DG Near responsabil de relația cu Moldova, a apreciat rolul acțiunilor lansate, făcând un imens compliment activităților noastre și apreciind că echipa și managerul IDEP sunt Arhitecții Integrării Europene al Republicii Moldova.
Aici câteva articole din presă despre eveniemnt: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17