Interviu Radio Moldova: Laborator de Telemedicină la Chișinău și București în cadrul Universităților partenere

Mulțumim stimată doamnă Tatiana Fișer pentru interviul realizat cu invitați de pe ambele maluri ale Prutului. Interviul s-a axat pe proiectul discutat acum 2 săptămâni la București — în cadrul vizitei pe 28.11.2022 bit.ly/3iPXv5v. Am fost bucuroși să avem o discuție la Radio Moldova despre un Laborator de Telemedicină la Chișinău și București în cadrul Universităților partenere: Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din București și
Emisiunea poate fi audiată aici https://www.youtube.com/watch?v=X4gsKWILdN4
__________________________________________________________________
Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE.
În cadrul evenimentelor ampe care au întrunit peste 250 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului ,,Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova» organizate de IDEP Moldova la Budești (7 octombrie bit.ly/3D3nfSu , eveniment posibil datorită primarului Nina Costiuc ) și Arad (17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9 , eveniment posibil datorită Rectorului, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Ramona Lile, și Președintelui, Consiliul Judetean Arad, domnului @Iustin Cionca ) colegii din România au relatat despre experiența acumulată atât în perioada de preaderare a României la UE, cât și postaderare de atragere și valorificare a fondurilor europene, au fost împărtășite mai multe istorii de succes, dar și punctate unele probleme și insuccese, care să ajute partenerii din Republica Moldova să le evite sau să le minimizeze. Ca rezultat au fost stabilite numeroase parteneriate sectoriale, inter-instituționale între omologii ambelor state, care vor ajuta la atragerea fondurilor europene. Planurile schițate în cadrul forumurilor de discuții ,,Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova» organizate de IDEP Moldova la Budești (7 octombrie bit.ly/3MEgBpS ) și Arad 17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9) încep să se materializeze în mai multe proiecte bilaterale.
De la începutul lunii Septembrie 2022 au avut loc o serie de demersuri de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului, fiind organizate evenimente și vizite de lucru la:
4. întrevedere organizată în 24.10.2022 bit.ly/3gz72gx în vederea discuției punctuale asupra proiectelor posibile comune împreună cu conducerea Compania Teleradio Moldova la conducerea AGERPRES, cu doamna @Claudia Nicolae , Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, cu Secretarul de Stat, domnul Ovidiu Cimpean, la Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor, cu domnul deputat Sabin Sărmaș, domnul deputat Valentin Făgărășian și domnul Sorin Năcuță;
5. 21.11.22 bit.ly/3VQxNfB , a fost organizată o întrevedere a Secretarului de Stat, domnul Thomas Răzvan Moldovan, la Ministerul Sportului din România, cu Directorul, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale domnul @Nicolai Ceban, Directorul executiv al Comitetului Național Olimpic din Republica Moldova — Olympic Moldova domnul Sergiu Cornețchi, Secretarul de Stat, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova — România domnul Sergiu Gurin.
7. 28.11.22 http://bit.ly/3VQxNfB am organizat o serie de întrevederi împreună cu Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” — prof. Emil Ceban, cu factorii de decizie de la București: Roxana Mînzatu, Secretar de Stat, Guvernul României (ex-ministru al Fondurilor Europene 2019), deputatul Dr. Nelu Tataru , Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor (ex-ministru al Sănătății 2020), senator Monica Cristina Anisie, Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie, Președinta Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport (ex-ministru Educației 2019-2020).

13 Ianuarie 2023, a avut loc forumul "Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova - țară candidată la UE, împreună cu județul Iași" eveniment găzduit de Casa Muzeelor.
IDEP Moldova este partener al unui eveniment important din domeniul medical de însemnătate paneuropeană!