IDEP Moldova este partener al unui eveniment important din domeniul medical de însemnătate paneuropeană!

Onorați să fim partenerii acestui eveniment important la nivel european. Mulțumim pentru această invitație și parteneriat stimate domnule Marius Geanta, Centrul pentru Inovație în Medicină.

Această invitație de a fi parteneri al acestui eveniment, a fost urmare a întrevederii avute în data de 28 noiembrie, la București, atunci când IDEP Moldova a organizat o serie de întrevederi împreună cu Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” — prof. Emil Ceban, cu factori de decizie importanți din România, printre acestea:
2. Domnul Marius Geanta — fondator Centrul pentru Inovație în Medicină.
3. Doamna Roxana Mînzatu, Secretar de Stat, @Cancelaria Prim Ministrului României.
4. Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor, deputatul Dr. Nelu Tataru, Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie.
5. Senatul României, Doamna Monica Cristina Anisie, Președinta Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport.
Scopul acestor întrevederi a fost analiza oportunității creării unui laborator de telemedicină modern la Chișinău și la București în incinta Universităților (Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila») partenere pentru a forma viitorii specialiști competitivi. Acest proiect a fost propus a fi realizat prin fonduri europene. Urmează o serie de consultații în vederea realizării acestui proiect.
Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE.
În cadrul evenimentelor ampe care au întrunit peste 250 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului ,,Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova» organizate de IDEP Moldova la Budești (7 octombrie , eveniment posibil datorită primarului Nina Costiuc ) și Arad (17-19 noiembrie 2022 , eveniment posibil datorită Rectorului, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Ramona Lile, și Președintelui, Consiliul Judetean Arad, domnului Iustin Cionca) colegii din România au relatat despre experiența acumulată atât în perioada de preaderare a României la UE, cât și postaderare de atragere și valorificare a fondurilor europene, au fost împărtășite mai multe istorii de succes, dar și punctate unele probleme și insuccese, care să ajute partenerii din Republica Moldova să le evite sau să le minimizeze. Ca rezultat au fost stabilite numeroase parteneriate sectoriale, inter-instituționale între omologii ambelor state, care vor ajuta la atragerea fondurilor europene. Planurile schițate în cadrul forumurilor de discuții ,,Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova» organizate de IDEP Moldova la Budești (7 octombrie ) și Arad 17-19 noiembrie 2022 ) încep să se materializeze în mai multe proiecte bilaterale.
De la începutul lunii Septembrie 2022 au avut loc o serie de demersuri de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului, fiind organizate evenimente și vizite de lucru la:
1. Vizita unui grup de 25 persoane cheie la Primăria Municipiului Pașcani, mulțumită domnului primar Marius Pintilie 4.09.2022 ;
2. Vizită la București 15.09.2022 Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor bit.ly/3ge6SdL și Secretarul de Stat Ministerul Sportului, domnul Thomas Răzvan Moldovan bit.ly/3g7fjaR, privind un proiect posibil destinat Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale ;
3. Vizita președintelui Consiliul Județean Iași — Iași County Council, domnul Costel Alexe în 2.10.2022 la Ziua Națională a Vinului 2022 ;
4. Întrevedere organizată în 24.10.2022 bit.ly/3gz72gx în vederea discuției punctuale asupra proiectelor posibile comune împreună cu conducerea Compania Teleradio Moldova la conducerea AGERPRES, cu doamna @Claudia Nicolae, la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, cu Secretarul de Stat, domnul Ovidiu Cimpean, la Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor, cu Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Parlamentul Romaniei domnul deputat Sabin Sărmaș, domnul deputat Valentin Făgărășian și domnul deputat Sorin Năcuță;
5. 21.11.22 bit.ly/3VQxNfB, a fost organizată o întrevedere a Secretarului de Stat, domnul Thomas Răzvan Moldovan, la Ministerul Sportului din România, cu Directorul, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale domnul @Nicolai Ceban, Directorul executiv al Comitetului Național Olimpic din Republica Moldova — Olympic Moldova domnul Sergiu Cornețchi, Secretarul de Stat, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova domnul Sergiu Gurin.
7. 28.11.22 am organizat o serie de întrevederi împreună cu Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” — prof. Emil Ceban, cu conducerea Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din București, cu factorii de decizie de la București: Roxana Mînzatu, Secretar de Stat, Cancelaria Prim Ministrului României (ex-ministru al Fondurilor Europene 2019), Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Parlamentul Romaniei deputatul Dr. Nelu Tataru (ex-ministru al Sănătății 2020), Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie, Președinta Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport, Doamna senator Monica Cristina Anisie, (ex-ministru Educației 2019-2020).