Dialog cu factorii de decizie de la București despre laborator de telemedicină complementar la Chișinău și București

Azi, 28 noiembrie, am organizat o serie de întrevederi împreună cu Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” — prof. Emil Ceban, cu actori importanți din București, printre acestea:
3. Doamna Roxana Mînzatu, Secretar de Stat, @Cancelaria Prim Ministrului României.
4. Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor, deputatul Dr. Nelu Tataru, Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie.
5. Senatul României, Doamna Monica Cristina Anisie, Președinta Comisiei pentru Învățământ, Tineret și Sport.
Scopul acestor întrevederi a fost analiza oportunității creării unui laborator de telemedicină modern la Chișinău și la București în incinta Universităților (Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila») partenere pentru a forma viitorii specialiști competitivi. Acest proiect a fost propus a fi realizat prin fonduri europene. Urmează o serie de consultații în vederea realizării acestui proiect.
Una din direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE.
În cadrul evenimentelor ampe care au întrunit peste 250 persoane cheie de pe ambele maluri ale Prutului ,,Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova» organizate de IDEP Moldova la Budești (7 octombrie bit.ly/3MEgBpS , eveniment posibil datorită primarului Nina Costiuc ) și Arad (17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9 , eveniment posibil datorită Rectorului, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, doamna Ramona Lile, și Președintelui, Consiliul Judetean Arad, domnului Iustin Cionca) colegii din România au relatat despre experiența acumulată atât în perioada de preaderare a României la UE, cât și postaderare de atragere și valorificare a fondurilor europene, au fost împărtășite mai multe istorii de succes, dar și punctate unele probleme și insuccese, care să ajute partenerii din Republica Moldova să le evite sau să le minimizeze. Ca rezultat au fost stabilite numeroase parteneriate sectoriale, inter-instituționale între omologii ambelor state, care vor ajuta la atragerea fondurilor europene. Planurile schițate în cadrul forumurilor de discuții ,,Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova» organizate de IDEP Moldova la Budești (7 octombrie bit.ly/3MEgBpS ) și Arad 17-19 noiembrie 2022 bit.ly/3V42Fc9) încep să se materializeze în mai multe proiecte bilaterale.
De la începutul lunii Septembrie 2022 au avut loc o serie de demersuri de apropiere a celor 2 maluri ale Prutului, fiind organizate evenimente și vizite de lucru la:
4. întrevedere organizată în 24.10.2022 bit.ly/3gz72gx în vederea discuției punctuale asupra proiectelor posibile comune împreună cu conducerea Compania Teleradio Moldova la conducerea AGERPRES, cu doamna Claudia Nicolae, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, cu Secretarul de Stat, domnul Ovidiu Cimpean, la Parlamentul Romaniei — Camera Deputatilor, cu domnul deputat Sabin Sărmaș, domnul deputat Valentin Făgărășian și domnul Sorin Năcuță ;
6. 21.11.22 bit.ly/3VQxNfB , a fost organizată o întrevedere a Secretarului de Stat, domnul Thomas Răzvan Moldovan, la Ministerul Sportului din România, cu Directorul, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale domnul @Nicolai Ceban, Directorul executiv al Comitetului Național Olimpic din Republica Moldova — Olympic Moldova domnul Sergiu Cornețchi, Secretarul de Stat, Ministerul Educației — România domnul Sergiu Gurin.
IDEP Moldova este partener al unui eveniment important din domeniul medical de însemnătate paneuropeană!
Intrevederi organizate cu ocazia vizitei dlui Secretar de Stat, dl Moldovanu, cu omologii și colegii din Chisinau.