- 21.11.2022
În urma cu câteva săptămâni, pe 7 Octombrie 2022 am avut onoarea sa avem invitat la Budești, în cadrul forumului de discutii «Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova — țară candidată la UE», pe Doamna Prof.DR. Ramona Lile, Rector al Universității Aurel Vlaicu din Arad. O confirmare în plus a reușitei evenimentului a venit o saptamana mai târziu pe 13 Octombrie , cand organizatorii forumului alaturi de dna Rector și de consilierul primarului Municipiului Arad, am decis să organizăm evenimente similare, la Arad.
Scopul acestor discuții a fost și este acela de a susține cetățenii moldoveni și Guvernul Republicii Moldova în procesul de absorbție al fondurilor europene disponibile prin programele noi (pre-aderare), care sunt anuntate a fi disponibile la debutul anului 2023.
În acest sens, un nou forum de discutii fost organizat în perioada 17-19 noiembrie, de către Universitatea Aurel Vlaicu din Arad în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, Consiliul Judetean Arad și cu Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova — IDEP Moldova, în vederea crearii unei platforme de colaborare pentru susținerea autorităților din Moldova în demersul de integrare europeană.
Pe parcursul a trei zile organizatorii evenimentului au pus la dispoziția participanților expertiza de înalt grad, bazată pe nevoile și cerințele de formare în timp real pentru impulsionarea procesului de absorbție de către Republica Moldova a fondurilor europene, prezentând, totodată, aspecte teoretice/ practice în domeniu și încurajând reprezentanții din Moldova să continue îmbunătățirea practicilor lor pe acest segment.
Forumul de lucrări desfășurate la Arad, punctează o serie de realizări:
1. Deplasarea pentru participarea pe întreaga perioada a unei delegații compusă din 70 experți și persoane cheie din instituțiile Republicii Moldova:
a. reprezentanți ai autorităților centrale:
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare, Șef Secție proiecte de asistență,
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Șef de cabinet și Consultant principal.
b. Domeniul universitar:
@Asociația Rectorilor din Republica Moldova, Presedintele și
Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Prorector,
@Centrul Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, specialiști,
c. Presedintii a 4 consilii raioane din Republica Moldova:
d. Directorii a 4 spitale din Republica Moldova:
Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, Chișinău , Moldova, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății,
e. 10 Primari din Republica Moldova:
Primăria Calfa Anenii Noi,
Primăria Ștefănești Ștefan-Vodă,
Primăria satului Cimișeni,
Primăria Feștelița,
@Primaria Marinici, raionul Nisporeni,
@Primaria Cioburciu, raionul Ştefan Vodă,
@Primăria Talmaza, raionul Ştefan Vodă,
@Primarul Șișcani, raionul Nisporeni.
f. Domeniul sportiv:
Directorul executiv al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova — Olympic Moldova,
Conducerea secției de cooperare, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.
g. 3 Televiziuni:
h. Business :
@Comitetul Sectorial pentru formarea profesională în ramura Industria Ușoara.
2. Schimburi de expertiză și opinii, vizând crearea de sinergii la nivel de omologi din Republica Moldova cu cei din Arad și Timișoara.
Desfășurarea lucrărilor.
Lucrările au debutat cu un eveniment solemn la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, unde a participat întreaga delegație. Acestui moment a urmat de procesul de semnare a protocoalelor interinstituționale între cele 5 instituții de pe ambele maluri ale Prutului (Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă , Universitatea de Stat din Moldova, ULIM — Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor — IDEP Moldova) A urmat vizita la Victor Babeş University of Medicine and Pharmacy, Timişoarat, Dezbaterile au avut loc în cadrul panelurilor, laboratoarelor practice și în ansamblu general.
«Laboratorul de finanțare europeană în administrația locală România — Republica Moldova» a reunit mai mulți reprezentanți județeni împărtășind din experiența proprie și reușitele în procesul atragerii finanțărilor europene. A urmat o ședință informală cu cei 4 președinți din Republica Moldova și gazda Iustin Cionca — Președinții, Consiliul Judetean Arad, Consiliul Raional Cahul, Consiliul Raional Glodeni, Consiliul Raional Hincesti, Consiliul Raional Ștefan Vodă. Aspectele practice au fost punctate în cadrul vizitei la Statiunea Moneasa.
Au fost schițate o serie de direcții prioritare în agenda bilaterală de cooperare:
— pentru primarii veniți din Republica Moldova în incinta Consiliului Județean Arad, a fost organizat o sesiune de formare în cadrul Laboratorului de finanțare europeană în administrație locală România — Republica Moldova, networking cu alți 59 primari din județul Arad, urmată de vizita la Comuna Şiria. În rezultat au fost schițate o serie de direcții prioritare în agenda bilaterală de cooperare între omologi.
— pentru reprezentanții din domeniul medical au fost organziate vizite la Spitalul Judetean Arad,
@Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Arad,
Secția Oncologica la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad. În rezultat au fost schițate o serie de direcții prioritare în agenda bilaterală de cooperare între omologi.
— pentru reprezentanții din domeniul sportului chiar în prima seara au organizat participarea pe stadionul municipal Arad la jocul amical România — Italia (under 20), urmate de o serie de vizite la omologi printre care și Clubul sportiv Arad. În rezultat au fost schițate o serie de direcții prioritare în agenda bilaterală de cooperare între omologi .
— pentru reprezentanții din domeniul mass-media a fost organizata în incinta Consiliului Județean Arad o ședință cu prezența Televiziunilor Județene și presa scrisă. În rezultat au fost schițate o serie de direcții prioritare în agenda bilaterală de cooperare între omologi.
— pentru reprezentanții din domeniul afaceri au fost organizate întruniri cu reprezentanți ai Camerei de Comerț din Arad și cu @Facultatea de Textile din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad. În rezultat au fost schițate o serie de direcții prioritare în agenda bilaterală de cooperare între omologi.
Pentru conducerea Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor — IDEP Moldova a fost făcut posibilă participarea la evenimentul organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest — ADR Vest, la Timișoara, dedicat lansării Programului Regional Vest 2021-2027. În rezultat au fost schițate o serie de direcții prioritare în agenda bilaterală cu instituții și reprezentanți ai instituțiilor centrale privind posibile cadre de cooperare punctuale în vederea susținerii autorităților din Moldova în demersul de integrare europeană.
-Membrii delegației au avut parte de o prezentare de modă marca Atelier by Paul Micsa (student Universitatea Aurel Vlaicu din Arad), special pregătită pentru Delegația noastră.
Cu acest prilej, in numele întregii delegații, IDEP Moldova a mulțumit Romaniei si gazdelor pentru sprijinul necondiționat oferit țării noastre în toate domeniile de interes reciproc.
Găsiți mai jos câteva articole din presă: