- 28.09.2022
Scopul evenimentului realizat de IDEP în parteneriat cu Asociația Comunelor din România (ACOR) este de a identifica cele mai potrivite căi de susținere a autorităților Republicii Moldova în demersul de Integrare Europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale care vor impulsiona rata de absorbție a fondurilor europene (ex. Pre-aderare) preluând bunele practici ale omologilor din România. Acest eveniment va avea loc în localitatea Budești, municipiul Chișinău, 7 Octombrie 2022.
Vom fi onorați dacă veți participa la acest eveniment. Avem certitudinea că datorită experienței Dumneavoastră, vom putea împreună să contribuim la europenizarea autentică a Republicii Moldova, lucru posibil prin proiecte europene care să ajute la îndeplinirea standardelor Uniunii de coeziune pentru integrare, cu implicare și susținere si din partea cetățenilor. Audiența din cadrul evenimentului cu persoane cheie din instituțiile din Republica Moldova și România.
IDEP Moldova e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt. IDEP a organizat lunar, începând cu ianuarie 2022, cu particiăparea specialiștilor din mai multe instituții din România, printre care și ai Asociației Comunelor din România (ACOR) anticipând statutul dobândit de țară candidat la UE al Republicii Moldova, Cursuri pentru dobândirea competențelor în domeniul managementului proiectelor. Scopul acestor formări este și a fost de creare a competențelor, schimbul bunelor practici cu omologii din România și extinderea retelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate. În cadrul cursurilor din perioada ianuarie-septembrie 2022 organizate de IDEP au participat mai mulți conducători de instituții (administrații publice locale și regionale, instituții de învățământ, sport și medicale, instituții publice sectoriale importante). Sprijiniți de România, am putea creste rata de absorbție a fondurilor europene din noile programe (de preaderare) ce ar putea fi accesate din 2023. Moldova trebuie sa fie deja pregatita cu knw how si parteneriate pentru absorptia de noi fonduri în momentul în care Comisia Europeană va anunța accesul la noile programe europene. Crearea unei rețele de cooperare și a parteneriatelor interinstituționale, alaturi de o buna pregătire a potențialilor implementatori moldoveni, va impulsiona procesul absorbției și implementării cu bune rezultate, alinierea la standardele europene.
În acest sens, pe 4 septembrie 2022, am avut onoarea să fim invitați la Pașcani cu grupul de specialiști în formarea competențelor de management al proiectelor (grupul din 22-26.08.2022). Unul din rezultateale valoroase ale intalnirii a fost organizarea delegației pentru Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova – țară candidată la UE, consituită din 25 conducători instituționali din domeniul medical, educațional, sportiv, autorități regionale și locale. La invitația Domnului primar al orasului Pașcani, grupul a organizat întrevederi cu instituții de profil din Pașcani în vederea schimbului de bune practici cu scopul atragerii fondurilor nerambursabile din UE, a condus la lansarea unui proiect cu rezultate imediate, fiind propuse autorităților din România pentru delegația Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale – reabilitarea bazinului olimpic din Republica Moldova. Astfel, a fost semnat un Memorandum de Colaborare în data de 13 Septembrie 2022 privind colaborare în vederea identificării suportului posibil pentru reabilitarea bazinului olimpic din Republica Moldova, precum și pentru alte proiecte. În data de 15 Septembrie 2022 am organizat o delegație împreună cu conducerea Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale la București, unde am avut întrevederi cu 3 deputați la Casa Poporului – Camera Deputaților, cu Secretarul de Stat la Ministerul Sportului din România și o vizită la Centrul Sportiv de Natație Otopeni. Vor urma acțiuni în vederea realizării reabilitarea bazinului olimpic din Republica Moldova și alte proiecte.
În procesul de obținere a sprijinului autorităților Comisiei Europene pentru proiectele IDEP “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului (ECIPES)”, și Piața de desfacere (Autostrada RM-UE) și agrement (#DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa) preponderent Europeană”, D-l Mathieu Bousquiet, șef al departamentului DG Near responsabil de relația cu Moldova, a apreciat rolul acțiunilor lansate, făcând un imens compliment activităților noastre și apreciind că echipa și managerul IDEP Moldova sunt Arhitecții Integrării Europene al Republicii Moldova. Ca rezultat: autostrada deja a fost introdusă în planul de acțiuni al Guvernului D-nei Gavriliță. În legătură cu programul ECIPES lansat de IDEP și oferit gratuit autorităților europene și naționale, sperăm sa obținem susținerea Ministerului Infrastucturii și Dezvoltării Regionale consfințită prin trimiterea unei scrisoari către Comisia Europeană de cerere a implementării acestui program. In privinta proiectului #DiscoverEU, suntem la etapa de aprobare a Comisiei Europene.
Participarea este gratuită, limba de comunicare română, înregistarea obligatiorie aici (locuri limitate)
Pentru orice întrebări, rămîn la dispoziția Dumneavoastră.
Cu respect,
Calestru Iurie, Director de programe, IDEP Moldova
Email: idep.md@gmail.com, Tel. +37369208313