11 februarie 2022, dezbaterea actorilor cheie privind valorificarea coridorul feroviar Iași-Chișinău-Odessa, eveniment gazduit de Consiliul Judetean Iasi.

Am organizat pe 11 februarie 2022, la Consiliul Județean Iași — Iași County Council o dezbatere privind valorificarea coridorul feroviar Iași-Chișinău-Odessa, la invitația Calea Ferată din Moldova, IDEP Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM — APIT, inițiatorii proiectului.
Alături de noi au fost reprezentanții companiilor de căi ferate din România și Republica Moldova, ai instituțiilor de turism din România și Republica Moldova, ai Poliției de Frontieră din România și Republica Moldova, Aeroportului Iași, Primăriei Municipiului Iași, Camerei de Comerț Bilaterală România – Republica Moldova, Federației Tinerilor Basarabeni și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași, cărora le mulțumim pentru implicare.
În urma discuțiilor de astăzi, s-au conturat câteva direcții strategice pentru fiecare instituție, în scopul maximizării potențialului de implementare a proiectului. Scopul programului este promovarea rutei feroviare Iași – Chișinău – Odessa și extensia programului #DiscoverEU prin acordarea de permise de călătorie pentru tinerii de 18 ani care doresc să călătorească cu trenul pe această rută.
Conlucrând și unindu-ne forțele și experiența, suntem încrezători că acest proiect va avea sorți de izbândă. Consiliul Județean Iași — Iași County Council s-au alăturat încă de la început celor peste 70 organizații și instituții care au adresat scrisori către Președintele Parlamentului European, pentru extensia DiscoverEU pe ruta Iași – Chișinău — Odessa. Toți semnatarii doresc ca această inițiativă să prindă viață, suținând atât turismul, unul dintre domeniile pe care pandemia de Covid-19 le-a afectat cel mai mult, cât și transportul cu trenul, care după cum știm este un mijloc de transport mai prietenos cu mediul. Putem contribui astfel la formarea unei comunități de 10.000 de tineri care să devină ambasadori ai regiunilor Iași – Chișinău — Odessa. Avem cu ce ne mândri, avem un patrimoniu frumos ce merită descoperit și stimulând acum această componentă, putem susține pe termen lung dezvoltarea armonioasă a turismului.
În rezultatul acestui eveniment s-a decis:
1. Sincronizarea documentelor strategice de dezvoltare între Căile Ferate din Moldova cu CFR/CFR Călători prezenți la evenimentul de ieri. Totodată, timpul este foarte oportun având în vedere că sunt încă 3 luni pentru posibile ajustări dintre instituțiile feroviare de pe ambele maluri ale Prutului în documentul care este în proces de elaborare: Studiul de Fezabilitate ce vizează reabilitarea infrastructurii feroviare Pașcani-Iași-Frontiera. (Sursă de finanţare: POIM 2014 — 2020).
2. Identificarea pașilor concreți pentru a putea oferi un serviciu calitativ pasagerilor feroviari la Gara Socola (reabilitarea sau/și amenajarea Gării Socola, s.a. ).
3. Colaborarea structurilor CFM-CFR S.A. /CFR Călători (în perspectivă CFR Marfă) pentru a sincroniza planurile de modernizare pe segmentul Chișinău-Ungheni-Iași (ecartament european, ș.a.m.d.).
4. Prezentarea viziunii Calea Ferată din Moldova privind orarul rutei trenurilor(!!!) ce vor circula pe segmentul Iași-Chișinău-Odesa-Chișinău-Iași, urmând ajustarea în comun a acestora CFM-@CFR S.A. / CFR Călători
5. Poliţia de Frontieră Română și Poliţia de Frontieră din Republica Moldova a reiterat sprijinul pentru fluidizarea traficului de pasageri pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Iași, urmând analiza oportunității de a institui un coridor verde în acest sens. Vor urma o serie de demersuri, conștientizând imposibilitatea de a reabilita rapid infrastructura ce ar minimiza timpul pentru a ajunge din punctul A-B (Iași-Chișinău-Iași), ar fi oportun să se optimizeze procese pentru ca cel mai important resurs (timpul) să fie minim posibil întru comoditatea pasagerilor (viitori).
6. Poliţia de Frontieră Română și Poliţia de Frontieră din Republica Moldova a reiterat sprijinul pentru fluidizarea traficului pentru pasagerii care vor merge la Aeroportul Internațional Iași și Aeroportul Interanțional Chișinău, urmând analiza oportunității de a institui un coridor verde în acest sens.
7. Ridicarea ristricțiilor (sperăm curând) de circulație în mai multe țări ne dă speranțe într-o posibile reanimare/reabilitare/resuscitare a industriei Turismului și HORECA care pe parcursul ultimilor 2 ani, din cauza restricțiilor legate de COVID-19, a cunoscut o cascadă de provocări multidimensionale, fapt ce a dus la reduceri drastice a numărului de persoane angajate în aceste domenii importante pentru economie și locuitorii/antreprenorii din regiune. În acest sens ruta feroviară Iași-Chișinău-Iași ar putea fi o oportunitate concretă de a valorifica potențialul turismului regional, transformând municipiile Iași-Chișinău-Odesa în HUB-uri turistice regionale. Pentru acest scop grupul de lucru CFM-APIT-IDEP ( ) vor întreprinde următoarele acțiuni:
a. Dialogul cu toate părțile interesate pentru a grăbi procesul de aprobare a extensiei DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa pentru 10 mii bilete (destinate viitorilor Ambsadorilor DiscoverEU).
b. Prezentarea la următoarele consilii locale Iași, Chișinău și Odesa, a documentului ce propune instituirea mecanismului în oglindă în cele 3 municipii pentru subvenționarea a 50% din costul biletelor de călătorie (pentru 2500 bilete per municipiu) direct la unitățile de cazare care se încadrează în cadrul legal. Vom depune toate demersurile necesare pentru a propune aprobarea mecanismului respectiv în calitate de măsură concretă de a susține reanimarea/reabilitarea/resuscitarea industriei Turismului și HORECA.
c. D-l Petru Movila, City Manager, Primăria Municipiului Iași, și-a arătat deschiderea de a continua inițiativa din 27.09.2021, pentru dezvoltarea unei platforme online pentru/cu/despre oportunitățile municipiilor Iași/Chișinău/Odesa care să fie lansată simultan cu lansarea rutei feroviare Iași-Chișinău-Odesa așa încât pasagerul scanând QR-ul în tren (utilizând WiFi-ul asigurat gratuit) va putea planifica (oferte recomandate, costuri corecte și lucruri de evitat) unde să se cazeze, unde să ia masa, ce să viziteze (și cu cine), având posibilitatea de a alege pachete turistice dezvoltate dedicat pentru City Break-uri între Iași-Chișinău-Odesa. În acest sens vom depune efort să sincronizăm persoane de contact din cele 3 municipii pentru urgentarea acestor lucrări.
8. FTB — Federația Tinerilor Basarabeni și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași și-au reiterat sprijinul pentru demersurile necesare pentru aprobarea DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa (în primă fază) pentru că 2022 este Anul European al Tinerilor!!! #TineriiMerită
9. Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova — România și Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM — APIT au coordonat măsuri pentru a (co)interesa antreprenorii să utilizeze la maxim potențialul care apare datorită acestui coridor feroviar Iași-Chișinău-Odesa, care anterior fiind o normalitate, în perioada post-COVID ar putea fi o salvare, aducând prin aeroporturile internaționale de la Iași, Chișinău și Odesa, turiști din UE/SUA/Asia, interesați de a vizita 3 țări/culturi/istorii aparte într-un City Break cu trenul între Iași-Chișinău-Odesa. Ulterior acest coridor feroviar/rutier va putea fi un magnet pentru investitorii din UE/SUA/Asia.
10. IASI Airport (fiind cireașa de pe tort) și-au reiterat sprijinul pentru demersurile necesare pentru aprobarea DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa (explicat succint aici ) și (re)lansarea rutei feroviare regulate între Iași-Chișinău-Odesa, iar Aeroportul Internațional Iași ar putea fi poarta prin care turiștii din UE (450 mln cetățeni) vor putea vizita la o distanță de doar câteva ore 3 țări/culturi/istorii aparte într-un City Break cu trenul între Iași-Chișinău-Odesa.
Mulțumim D-lui Președinte Costel Alexe, Consiliul Județean Iași — Iași County Council pentru găzduirea evenimentului, care și-a asumat o direcție foarte importantă de consolidare a legăturilor cu Republica Moldova și au întreprins demersuri multiple în acest sens.
Mulțumim D-lui Director General Calea Ferată din Moldova, Oleg Tofilat pentru susținere necondiționată pe tot parcursul lucrărilor grupului de lucru CFM-APIT-IDEP.
Mulțumim D-lui Director General Romeo Vatra, IASI Airport pentru întrevedere din partea întregei delegații, cât și pentru deschiderea de consolidare a legăturilor cu Republica Moldova și au întreprins demersuri multiple în acest sens.
Detalii disponibile aici idep.md/turism și aici progresul ultimelor 4,5 luni