Sincere mulțumiri eurodeputatului Falca Gheorghe pentru înregistrarea întrebării către European Commission pentru promovarea rutei feroviare Iași-Chișinău-Odessa prin extensia #DiscoverEU pentru tinerii din Județul Iași, Regiunea Odessa și Republica Moldova

Sincere mulțumiri eurodeputatului Falca Gheorghe pentru înregistrarea întrebării către European Commission pentru promovarea rutei feroviare Iași-Chișinău-Odessa prin extensia #DiscoverEU pentru tinerii din Județul Iași, Regiunea Odessa și Republica Moldova. Va urma… Detalii aici idep.md/turism Progresul întrebărilor scrise aici bit.ly/30gNCon

Întrebarea disponibilă aici.

UE a declarat anul 2021 „Anul european al căilor ferate”, pentru a promova utilizarea mai frecventă a trenului, care este un mijloc de transport sigur și ecologic. În acest context IDEP Moldova în parteneriat cu Calea Ferată a Moldovei și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova lansează ruta feroviară regulată Iași-Chișinău din 1 noiembrie 2021.

Pentru a asigura continuitatea rutei feroviare regulate este nevoie de a sincroniza ruta feroviară Odessa-Chișinău cu viitoarea rută Chișinău-Iași, susținând turismul regional, care ar putea ajuta la promovarea turismului dintre cele 3 țări.

1. Ar putea Comisia să extindă programul DiscoverEU astfel încât tinerii europeni de 18 ani să primească permise de călătorie cu trenul pentru segmentul Iași-Chișinău-Odessa, luând în considerare că anul 2022 este declarat anul tinerilor?

2. Ar putea Comisia, împreună cu România, să coordoneze acest obiectiv de conectivitate îmbunătățită, cunoscând că conectivitatea este prioritate pentru Parteneriatul Estic, știind aspirațiile de integrare europeană ale Ucrainei și Republicii Moldova?