Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană fără conectivitate în regim autostradă din Chișinău cu coridorul european rutier TEN-T, Muchnen-Viena-Budapesta spre autostrada promulgată pentru a fi construită de către E.S. Președintele României, dnl Klaus Iohannis Târgu-Mureș-Iași-Ungheni (numită și autostrada UNIRII), un obiectiv puțin realist! Vedeți atașat și scrisoarea ce confirmă(chenar roșu) această ipoteză! Republica Moldova trebuie să își ia soarta în mâinile sale pentru a oferi PERSPECTIVE tinerei generații să nu migreze în masă, demarând proiecte de infrastructură majoră! Reabilitând infrastructura la starea acesteia din anii ’80, nu putem vorbi de integrare în Uniunea Europeană!!!
Dacă se dorește integrare în Uniunea Europeană:
1. Trebuie să fie indicată autostrada prioriate națională de dezvoltare, inclusiv în planul de acțiuni publicat recent de Guvernul RM!
2. Indicat expres în calitate de jalon spre Integrare în Uniunea Europeană — conectivitatea în regim de autostradă Iași-Chișinău și apoi spre Odessa.
3. Organizate grupuri de lucru pentru aprobarea foii de parcurs după consultări cu declanșatorii procesului MOLDOVA VREA AUTOSTRADĂ — Chișinău pentru validarea acesteia!
4. Cooperarea cu autoritățile din Ucraina pentru validarea obiectivului de interconectare în regim de autostradă a 2 țări membre a Parteneriatului Estic cu coridorul European TEN-T, ceea ce ar putea demonstra și efortul (MD și UA) guvernelor de a deveni candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană.
5. Cooperarea cu autoritățile din România pentru a solicita aplicarea la instrumentul disponibil țărilor din afara UE — EGTC — European Grouping of Territorial Cooperation, ce ar permite finanțarea studiului de fezabilitate până la Chișinău, apoi spre Odessa, sau a întregului coridor Iași-Chișinău-Odessa. Acest studiu va răspunde clar la toate întrebările fiind baza schimbării statutului drumului în regim de autostradă, schimbului posibil prin coridor Palanca spre Odessa, inclusiv obținerea răspunsurilor privind bancabilitatea proiectului, cât și mixul recomandat! Oricum, dacă Moldova și Ucraina vor demonstra maturitate, dorință sinceră de a crea perspective pentru viitoarele generații, țările membre UE, precum și până acum va sprijini această dorință sinceră a decidenților din țările noastre, oferind suport tehnic, financiar și instituțional!