- 15.05.2019
15 mai 2019, Rogovei Radu, Ministerul Economiei și Infrastructurii, șeful direcției Infrastructura de Transport.
O ședință extrem de productivă împreună cu IDEP Moldova și MOLDOVA VREA AUTOSTRADĂ ONG. Tema discuției a fost prezentarea și informarea privind progresele înregistrate de grupul de lucru pentru promovarea autostrăzii Chișinău — Ungheni. Ne bucurăm de susținerea și implicarea necondiționată din prima zi de lansare a inițiativei 7 decembrie 2018, unde însăși dl Rogovei, împreună cu administrația de Stat a Drumurilor și Camera de Comerț și Industrie ne-au acordat un credit de încredere privind necesitatea îmbunătățirii conexiunii rutiere a RM prin autostradă pentru interconectarea cu rețeaua europeană TEN-T. Împreună cu colegii, Gabriel Margineanu, Sergiu Manea și Calestru Iurie, am prezentat în atenția persoanei responsabile din Ministerul de Economie și Infrastructurii:
1. Rezultatele obținute în cadrul intrevederilor la Iași, Odessa, Strasbourg, Bruxelles, Luxemburg și București. 2. Totodată am discutat 15 europarlamentari, din 6 țări și 10 comisii, responsabili din cadrul Comisiei Europene, direcția DG Move, ambasada Ucrainei la Bruxelles, delegația UE din Chișinău și București, Banca Europeană de Investiții (Chișinău și Luxemburg), ambasada României la Chișinău, s.a.
3. Introducerea și prezentarea unui concept de un nou program ce ar putea fi folosit pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru autostradă, și nu doar Chișinău — Ungheni, și nu doar de Republica Moldova, ce va impacta cu coieziune și interconectarea sporită a Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic.
4. Obținerea scrisorilor de suport pentru obiectivul de autostradă Chișinău — Ungheni i ulterior spre Odessa de la administrațiile locale, regionale și EuroRegiuni ce reprezintă peste 7 mln de cetățeni.
5. Identificarea mecanismului de finanțare a studiului de finanțare pentru studiul de fezabilitate prin programula care poate aplica România împreună cu RM — EGCT, iar pentru construirea autostrăzii mixul de capital inclusiv posibilitatea de accesare a suportului Băncii Europene de Investiții pe baza Indicative TEN-T Investment Plan.
În rezultatul acestei întrevederi pragmatice am ajuns la acord de a continua eforturile, fiind asigurați că în următoarele zile vom obține un răspuns pozitiv din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru a continua procesul de negocieri privind realizarea studiului de fezabilitate, cum solicită și a fost agreat de donatorii externi.
Autostrada Tîrgu Mureș — Iași — Ungheni — Chișinău și continuarea ulterioară pînă la Odessa, constituie o perspectivă reală de dezvoltare economică a Republicii Moldova, dar și a celor 3 state (România, Republica Moldova și Ucraina) prin care urmează să treacă această autostradă și poate reprezenta o nouă relansare eficientă și complexă pentru asigurarea coieziunii în cadrul Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic.