Un parteneriat public-privat informat de CCAFS ajunge la 300.000 de fermieri cu informații despre climă

[ad_1]

În Ghana, un model de afaceri de parteneriat public-privat adoptat de Esoko a încurajat abonamentul în masă la serviciile de informații privind clima prin intermediul telefonului mobil.

Regiunile nordice, superioare și superioare ale Occidentului din Ghana înregistrează în mod constant rate ale sărăciei alarmante, 2016 Raportul privind sărăcia și inegalitatea din Ghana. Majoritatea persoanelor afectate sunt fermieri mici care nu dispun de acces la actualizări climatice corecte și au cunoștințe limitate despre cele mai bune practici agricole.

Pentru a îmbunătăți capacitatea agricultorilor de a gestiona riscurile legate de climă și de a construi mijloace de trai mai rezistente, Programul de Cercetare CGIAR Schimbările climatice, agricultura și securitatea alimentară (CCAFS) din Africa de Vest au inițiat un proiect care va proiecta și va comunica în mod corespunzător serviciile de informații climatice adaptate (CIS) agricultorilor.

Începând cu 2011, CCAFS Africa de Vest a pilotat intervenții în nordul Ghanei printr- colaborarea cu o companie de tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) din Ghana numită Esoko și Agenția Meteorologică din Ghana (GMet). Intervențiile au folosit platforma Esoko, care este un sistem de administrare web care permite colectarea și difuzarea de date în timp real prin intermediul internetului și al telefoanelor mobile.

Aplicația permite utilizatorilor să primească informații de prognoză sezoniere pe telefoanele lor mobile, mesaje, SMS sau prin intermediul centrelor lor de apel. Informațiile de prognoză includ precipitațiile totale, debutul și sfârșitul sezonului ploios și o prognoză de 10 zile în timpul sezonului ploios. Pe lângă informațiile privind prognoza meteo, agricultorii primesc agro-consultări destinate să le ajute să înțeleagă și să aplice informațiile primite

Pe ​​parcursul pilotului, 1000 fermieri (33% dintre care erau femei) au beneficiat de instruire în accesarea și aplicarea sezonieră prognozarea informațiilor în operațiunile lor de gestionare a fermelor și alte activități de trai

Serviciile au permis agricultorilor să utilizeze previziunile sezoniere pentru a lua decizii strategice mixte, cum ar fi când să înceapă pregătirea terenului, când să planteze, ce varietate de plante să planteze și când aplicați îngrășăminte. Cercetările de teren au arătat că accesul și utilizarea informațiilor privind clima au condus la creșterea randamentului recoltelor și la scăderea recoltelor cu 70%.

În urma încercărilor, Esoko a adoptat un model de afaceri al parteneriatului public-privat propus de CCAFS pentru a permite difuzarea durabilă și echitabilă a CSI. PPP se adresează agricultorilor înscriși la inițiativa «Plantarea pentru alimentație și locuri de muncă» (PFJ) introdusă de Guvernul Ghanei ca parte a măsurilor sale de îmbunătățire a siguranței alimentare și a ocupării forței de muncă în sectorul agricol

PPP include companiile private de telecomunicații cum ar fi Vodafone, Toto agric și unde și instituții publice, cum ar fi serviciile GMet, Consiliul pentru Cercetare Științifică și Industrială (CSIR), Ministerul Agriculturii și Alimentației (MAF) și agricultorii

Pentru a promova mai multe abonamente, Esoko iar Vodafone a dezvoltat o rețea de fermieri numită «Vodafone Farmers Club» (VFC) care beneficiază de servicii în furnizarea de informații privind piața și furnizarea de informații climatice. În actualul VFC, fermierii au fost de acord să plătească US $ 0.20 pe lună pentru a primi alerte de pe piață în timp util și informații despre climă pe telefoanele lor mobile.

Aceste plăți se fac ca debit direct, pe măsură ce fermierii își reîncarcă telefoanele cu cartele de credit Vodafone. Multe beneficii, inclusiv timpul de antenă gratuit, pentru a apela membrii grupului au sporit interesul pentru abonament.

O evaluare a impactului indică faptul că peste 1000 de agricultori sunt deserviți acum prin intermediul PPP pentru mai mult de 300 000 de fermieri. Aceasta include și fermierii din programul PFJ. Fermierii intervievați și-au manifestat interesul de a primi în permanență informații despre agricultura inteligentă din punct de vedere al climatului de la Esoko.

Cu peste un milion de fermieri așteptați să se alăture programului PFJ, Esoko se află într-o poziție strategică pentru a reduce riscurile legate de climă și pentru a spori productivitatea agricolă. Odată cu cererea durabilă de livrare a CSI și CSI, adaptată nevoilor agricultorilor, toate părțile din PPP se așteaptă să câștige din punct de vedere economic

Sursa: Reliefweb

[ad_2]

Sursa