Energia electrică și locurile de muncă în Gaza prin solarul de pe acoperiș

[ad_1]

Gaza este unul dintre locurile cele mai fragile din lume. Cele 2 milioane de persoane au trăit sub blocadă începând cu anul 2007. Crammed într-o zonă de numai 365 kilometri pătrați — aproximativ mărimea Philadelphiei — populația cea mai mare parte a acesteia, educată, are puține oportunități economice, iar șomajul atinge 50%. Pe măsură ce PIB-ul pe cap de locuitor scade, mai mult de jumătate din populația sa sa scufundat sub pragul sărăciei, cu puține oportunități de prosperitate. Doar sprijinul acordat de donatori menține economia pe linia de plutire

În plus, Gaza este limitată de accesul limitat la energie — cu doar patru ore pe zi de energie electrică. Aceasta creează o povară uriașă oamenilor obișnuiți, care sunt forțați să planifice în jurul programului de putere. Dar lipsa puterii este, de asemenea, zdrobirea vieții din sectorul de producție, care anterior a servit ca o sursă majoră de ocupare a forței de muncă în Gaza. Deci, putem noi în comunitatea internațională de dezvoltare să facem ceva pentru a rezolva această problemă?

O soluție de soare

O soluție potențială este furnizarea de energie electrică fiabilă Gaza Industrial Estate, o zonă industrială la câțiva kilometri Orașul Gaza care vizează sectoarele alimentar, lemn, plastic și aluminiu. Acesta găzduiește 32 de unități de producție și este unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul privat din Gaza. Dar întreruperile de energie electrică forțează fabricile fie să oprească operațiunile, fie să se întoarcă la generatoarele costisitoare de motorină pentru a continua să ruleze — la trei ori costul energiei din rețea

PRICO, un sponsor local și o afiliată soră a companiei PADICO, a venit cu o soluție inovatoare pentru a oferi producătorilor o generație de energie solară mai ieftină, mai curată și mai fiabilă pe acoperiș. Dar o astfel de inițiativă are nevoie de o mulțime de suport tehnic, de piață și financiar. Ofițerii de poliție din cadrul Grupului Băncii Mondiale — în special, Corporația Financiară Internațională (IFC), Banca Mondială și Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor (MIGA) — s-au alăturat eforturilor de a oferi sprijin de la începutul proiectului. Proiectul propus va oferi 7 megawați de capacitate de putere la instalațiile de producție prin plasarea panourilor solare pe acoperișurile lor. Acest lucru va permite fabricilor să oprească generatoarele diesel, să își mărească producția și să creeze mai multe locuri de muncă.

În Gaza, riscurile proiectului sunt enorme, chiar și în comparație cu alte medii fragile. Pentru început, avem de-a face cu riscuri politice imprevizibile și dominante. Mediul juridic este, de asemenea, extrem de complicat, deoarece Gaza și Cisiordania sunt controlate de diferite partide politice. În plus, unele instituții ale Băncii Mondiale depind de fonduri confidențiale limitate ale donatorilor care operează în Cisiordania și Gaza. În final, restricțiile de mișcare și de acces creează complicații suplimentare care influențează pregătirea și implementarea proiectului.

Prin urmare, este foarte dificil pentru proiect să atingă durabilitatea financiară. Pentru a aborda acest lucru, Grupul Băncii Mondiale a implementat, de la început, o abordare colaborativă pentru a finanța și de a deteriora proiectul:

  • IFC oferă finanțare pe termen lung peste 10 ani, cu 50% din împrumutul provenind din finanțarea mixtă, care combină finanțarea comercială a IFC cu fondurile din Fondul Clima din Canada
  • Banca Mondială oferă finanțare nerambursabilă pentru 15% din costurile proiectului
  • MIGA oferă acoperire de 10 ani împotriva riscurilor de război, de perturbare civilă și de expropriere

Esența finanțării maximizării pentru dezvoltare

Întrucât Grupul Băncii Mondiale se dublează pe maximizarea finanțării pentru dezvoltare — în cazul în care mobilizăm resursele sectorului privat pentru a face față provocărilor de dezvoltare — Structura proiectului va fi reprodusă pentru alte proiecte în Gaza și în Cisiordania, și va oferi o foaie de parcurs pentru aplicarea unor astfel de abordări hibride pentru a face ca intervențiile de dezvoltare să fie durabile. Lecțiile învățate vor fi valoroase atît pentru Grupul Băncii Mondiale, cît și pentru alte instituții de dezvoltare.

Se pare că proiectarea acestui proiect a fost o sarcină ușoară. Nu a fost. Personalul din teren trebuia să navigheze într-un mediu foarte dur și în continuă schimbare pe teren, în timp ce, de asemenea, împinge plicul în interior pentru a asigura aprobările necesare. Dar, în cele din urmă, efortul a meritat.

Pentru noi personal, acest proiect sa împlinit incredibil, deoarece impactul său pe termen lung poate ajunge cu mult peste beneficiarii săi imediate. Credem că țara mai riscantă, cu atât mai relevantă și mai impactantă este Grupul Băncii Mondiale și partenerii săi. Împreună, putem scoate proiecte importante în împrejurări dificile și putem oferi rezultate care să păstreze și să susțină rezistența oamenilor care au nevoie disperată pentru a ieși din sărăcie.

Legate de posturi:

Un viitor mai strălucitor pentru Gaza

Cum funcționează PPP-urile în țările instabile? Parteneriatele public-privat lucrează pentru țările post-conflict

Partea însorită a PPP-urilor: Parteneriatele solare, parteneriatele public-privat și promisiunea unui viitor mai luminos

[ad_2]

Sursa