Apel al societății civile și participanților conferinței din 5 noiembrie 2018

La finalul primului panel s-a dat citire unui Apel al societății civile și participanților conferinței prin care se propune aprobarea unei declaratii comune pentru a fi transmisă către Autoritățile Publice Centrale și Organizațiile de Susținere Tehnică ce ar acorda asistență utilizatorilor casnici și noncasnici pentru instalarea soluțiilor de producere a energiei verzi. Timp de 3 panele(panelul 2, 3 si 4) fiecare participant al conferinței a putut să propună aplicând stickere pe flipchart afișat în sală factori ce ar favoriza dezvoltarea sectorului de energie verde. Toate propunerile venite de la participanți în cadrul conferinței și următoarelor 3 zile vor fi incluse în Apelul Societății Civile. În câteva zile textul Apelului Societății Civileva fi consultat final cu toți participanții electronic pentru subsemnare a participanților conferinței lansându-se în spațiu public(pe platforme precum civic.md, idep.md, ș.a.), fiind transmisă către APC, organizațiile de susținere tehnică, organismele de finanțare internațională și alți stakeholderi importanți.

Scopul final fiind:
1. Apariția instrumentelor de subvenționare.
2. Extinderea programelor de finanțare rambursabile și nerambursabile pentru o perioadă mai extinsă, pentru a putea returna investiția, perioada optimă 10-15 ani.
3. Apariția unui registru al spațiilor publice neutilizate pe care ar fi posibil instalarea colectoarelor solare sau panourilor fotovoltaice.
4. Crearea unei proceduri legale și transparente simplificate de colaborare dintre actorii publici și cei privați pentru beneficierea comună în urma amplasării colectoarelor solare sau panourilor fotovoltaice.
5. Elaborarea unui ghid practic (inclusiv ghid video pentru orice utilizator) pentru a răspândi practicile și tehnologiile energo-eficiente.
6. Lansarea campaniilor sistematice prin utilizarea tehnologiilor e-learning, regionale sau chiar naționale de formare a competențelor de identificare, validare și răspândire a oportunităților ce oferă energia verde.

În data de 9 noiembrie Apelul Societății Civile va fi publicată în spațiu public.