19 noiembrie 2018, a avut loc Conferința „Stații de așteptare a transportului public – platformă de comercializare,comunicare și sanitație”

IDEP Moldova, condusă de Calestru Iurie a organizat Conferința „Stații de așteptare a transportului public – platformă de comercializare,comunicare și sanitație”.

În cadrul acestei conferințe am discutat cum o stație de așteptare a transportului public poate deveni chiar infrastructură, dotată cu:
1. Scaune comode și curate pentru călători;
2. Tomberoane pentru deșeu mărunt;
3. Gheretă și/sau aparat de vending;
4. Wifi pentru acces la internet;
5. Monitor pentru publicitate;
6. Grup sanitar în spate (cu plată);
7. Sonorizare pentru mesaje importante local sau/și promovare;
8. Afișaj pentru informare sau/și promovare;
9. Cameră de luat vederi conectată la pupitru pază sau/și sector de poliție;
10. Monitor informație orarul rutelor;
11. Monitor pentru sondaje;
12. Și multe multe altele…

Am propus de comun acord cu primara localității Budești, mun. Chișinău intenția de a organiza un concurs național în care orice cetățean să propună un model de stație cu descrieri funcționale. În final a 2 luni de zile orice model propus urmează să fie votat prin rețele de socializare, iar modelul cu cele mai multe voturi, dar și realizabil din punct de vedere tehnico-economic va fi aprobat spre realizare. Pentru realizarea acestuia vom solicita suport organizațiilor de susținere tehnică, iar condiția de bază ar fi ca administrarea stației în cele mai bune condiții să fie asigurată de calupul agenților economici ce cooperează transparent oferind servicii și produse contra cost.
Au participat reprezentanți: Autităților Publice Locale, Mediul academic(UTM, catedra arhitectură și urbanism, cât și transport), Agenții de Publicitate și PR, operatori aparate de vending și comerț, IT, construcții, pază, dezvoltatori și implementatori de proiecte dezvoltare regională, reprezentanți organizații ce dispun de expertiză și susținere internațională, ș.a.
Scopul final al acestui fiind consultarea populației constituirea aupra necesității unei infrastructuri moderne, totodată asigurând sustenabilitatea economică datorită mixului de servicii și produse, așa încât orice primărie din țară să poată veni împreună cu agenții economici interesați pentru replicarea în alte localități din țară(municipii, orașe, localități și/sau drum național) dezvoltând infrastructura după un nou mecanism în care sunt consultate toate părțile interesate.
Impactul proiectului ar fi faptul că orice cetățean, arhitect, student sau antreprenor poate contribui la crearea unei infrastructuri moderne de care să beneficieze generații, fiind constituită după un model durabil de funcționare datorită mixului public-privat transparent.

Aducem sincere mulțumiri tuturor participanților.
Mulțumiri moderatorului panelului 1 de la programul Mayors for Economic Growth, Coordonator pentru RM, Lilian Danilov, cât și tuturor vorbitorilor: Primaria Budești, primar, Costiuc Nina; Asociația pentru Dezvoltarea Intercomunitară din Republica Moldova, Constantin Vlas; Universitatea Tehnică din Moldova, șef Departamentului Transporturi, Victor Ceban; Apa san Proiectul Elveției de apă și sanitație în Moldova, manager activitate, Corina Andronic; Decanul facultăţii Facultatea Urbanism şi Arhitectură, UTM, Sergiu Bejan.

Mulțumiri moderatorului panelului 2 care este Coordonator în Europa de Est la ALDA Asociația Europeană pentru Democrație Locală, Alexandru Coica, cât și tuturor vorbitorilor: Responsable Business Generation NIKA & YEP, fondatorul, Viorica Cerbusca; Vendmax SRL, director, Maxim Savan; Institutul pentru Creștere Economică, COO, Basil W. Nikas; Asociația Agențiilor de Publicitate din Moldova, director, Galina Zablovscaia; Business trainer, Alexandru Bordea, Uniqa; inginer, Adriann Woonink.

Ne propunem în perioada următoare să consultăm cu toți participanții conferinței un Apel al Societății Civile și participanților Conferinței din 19 noiembrie 2018 pentru a crea condiții ca acest proiect să se realizeze în anumită perioadă de timp.