O poveste despre două aeroporturi: Public vs. privat

[ad_1]


Cu scuze pentru Charles Dickens

Dacă ai avut ocazia să călătorești în străinătate, am încredere că ai făcut comparații între aeroporturi: care este mai eficient? Unde ai pierdut niște bagaje? Cât de bine este proiectat? Și, desigur, care dintre ele are cea mai bună mâncare? Dar pariez că nu te-ai întrebat dacă aeroporturile erau deținute și operate de guvern sau de o companie privată.

Multe aeroporturi au fost construite istoric cu sprijin guvernamental și, în multe cazuri, înainte de anii 1950, având în vedere utilizarea militară. Dar, din anii 1950, a existat o tendință de a se îndepărta de proprietatea directă a aeroporturilor spre un rol mai important din sectorul privat.

Această tendință a dat naștere la o dezbatere care este adesea simplificată și când oamenii se gândesc la aceasta, primul cuvânt care îi vine în minte este adesea «privatizarea». Cu toate acestea, există multe modele intermediare de explorat. Iată câteva dintre cele mai uzuale pentru aeroporturi:

Ce modele pot fi folosite pentru a dezvolta aeroporturile?

Această listă începe cu modelele cele mai orientate spre public și crește gradul de implicare a sectorului privat:

Departamentul guvernamental sau Ministerul / Agenția : deține și exploatează aeroportul, de obicei printr-un minister (de exemplu, transport, infrastructură). Un avantaj este că guvernul păstrează controlul asupra unui bun strategic. Pe partea negativă, investițiile răspund, de obicei, la ciclurile politice, mai mult decât raționamentele tehnice sau financiare. Uneori, guvernul creează o agenție specifică care să supravegheze planificarea și funcționarea, însă controlul rămâne ferm în cadrul guvernului. Aeroportul Changi din Singapore este unul dintre cele mai de succes exemple de corporatizare, unde o entitate independentă este creat și responsabil pentru planificarea și operarea unui aeroport. Aceasta include asigurarea continuității investițiilor și a rentabilității. Capacitatea sa de a angaja persoane și de a încheia contracte cu antreprenorii particulari face un echilibru frumos între administrarea aeroportului într-un model mai corporativ, menținând în același timp dreptul de proprietate în sectorul public.

Not-For-Profit : Un model non-profit este uneori utilizat pentru aeroporturile regionale sau comunitare și oferă un serviciu vital pentru anumite comunități. În acest model, toate profiturile sunt reinvestite în aeroport și beneficiile ar trebui transferate către utilizatori.

Contract de servicii : Acest model permite aeroporturilor publice să «cumpere» capacități private. Aceste aeroporturi pot utiliza acest model pentru anumite bunuri sau servicii specifice, cum ar fi aeroportul din Dubai, care a încheiat un contract cu Siemens Postal pentru serviciul lor de manipulare a bagajelor de aeroport

Contracte de administrare contract de administrare, proprietatea asupra aeroportului rămâne în sectorul public, iar contractanții pot fi numiți fie pentru a îndeplini anumite funcții, fie pentru a opera întregul aeroport. În 2008, operatorul german Fraport a primit un contract de conducere de șase ani pentru aeroportul internațional King Khaled din Riyadh și aeroportul internațional King Abdulaziz din Jeddah. O caracteristică distinctă a acestui contract este aceea că a inclus un program extins de instruire pentru funcționarii publici.

Parteneriat public-privat (PPP) / concesiune : Acest model transferă cel mai mare risc către sectorul privat, deoarece ar putea fi responsabil pentru planificarea, finanțarea, aeroport. De obicei, acest model implică contracte pe termen lung de peste 20 de ani. Un exemplu este Aeroportul Internațional Queen Alia, care reprezintă aproximativ 97% din traficul aerian al Iordaniei. Guvernul a solicitat consiliere din partea IFC pentru a acționa în calitate de consilier principal în tranzacții și, în 2007, un consorțiu condus de Aéroports de Paris a câștigat oferta. Vânzarea / cesiunea majoritară a capitalurilor proprii : O vânzare de capital majoritar sau cesionarea integrală transferă controlul de la guvern către sectorul privat. Un exemplu este programul de privatizare a aeroporturilor din Australia. Acest model poate fi util pentru piețele mature, atunci când guvernul are un stimulent financiar pentru a-și «monetiza» investițiile.

Care model este mai bun?
Acum, momentul adevărului: cine credeți că va face o treabă mai bună în operarea unui aeroport, a sectorului public sau a celui privat? Clasamentele pot fi luate cu un bob de sare, dar următoarea imagine prezintă un «top-20» simplificat dintre cele mai bune aeroporturi din lume, împreună cu modelul de proprietate.

Concluzia este că nu există reguli de model. Acest lucru este important deoarece subliniază faptul că dezbaterea nu ar trebui să se refere la ce sector este mai bun, dar care sunt principalele obiective pentru a lua în considerare implicarea sectorului privat — de exemplu, financiar, macroeconomic sau de management. Unele modele se adaptează mai bine situațiilor specifice: corporatizarea ar putea fi mai potrivită pentru nodurile strategice globale; aeroporturile regionale și comunitare ar putea utiliza o abordare mai non-profit; iar dacă obiectivul este creșterea pieței, un model PPP / concesiune ar putea avea succes. Fiecare model posibil ar trebui să aibă o definiție strategică solidă a obiectivelor și un caz de afaceri solid înainte de a se lua orice decizie

Deoarece acesta este un blog găzduit de Banca Mondială, importanța acestui punct pentru țările în curs de dezvoltare este că le face bine uitați-vă la toate opțiunile posibile de finanțare și de întreținere a infrastructurii, mai ales când bugetele naționale și ajutorul străin se strânge

Deci, data viitoare, din curiozitate, aflați cine deține și operează aeroportul. Vă rog să împărtășiți experiența dvs. cu mine într-un comentariu de mai jos.

Disclaimer: Conținutul acestui blog nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Grupului Băncii Mondiale, Consiliului Directorilor executivi, personalului sau guvernelor pe care le reprezintă. Grupul Băncii Mondiale nu garantează exactitatea datelor, constatărilor sau analizelor din acest post

Clic aici pentru versiunea spaniolă a acestui blog

Related Posts

Privind înapoi: A fost aeroportul internațional Queen Alia PPP un succes

Mitul:

[ad_2]

Sursa