- 31.10.2018
În aprilie 1986 a explodat un reactor a centralei nucleare de la Cernobîl. O cantitate enormă de substanțe radioactive a fost eliberată în atmosferă. Acest accident a fost cel mai grav din istoria energiei nucleare.
Cu timpul nivelul de radiație a scăzut, și tot mai frecvent se abordează problema viitorului zonei de contaminare instituite în zonă. Guvernul ucrainean și-a propus să dea acestei zone o a doua șansă.
În prima etapă, vor fi instalate panouri solare cu o capacitate totală de un gigawatt, cu o potențială creștere viitoare a capacității noului complex energetic. Este cunoscut faptul că un câmp de 10 hectare, echipat cu panouri fotovoltaice, produce aproximativ 5 megawați. Aceasta înseamnă că, pentru a genera gigawați de energie, bateriile solare vor trebiu amplasate pe o suprafață de 2023 hectare, adică puțin mai mult de 20 de kilometri pătrați. Ei bine, în zona de contaminare este suficient teren liber.
Ideea construirii unei centrale solare în zona de contaminare nu s-a născut de la zero. Această decizie se datorat prezenței în zonă a unei rețele de linii electrice, care practic nu sunt încărcate și a căror locație va permite conectarea la rețeaua electrică la un cost minim. Argumentul principal în favoarea centralei electrice este și faptul că terenul din zona de contaminare este nepotrivit pentru uz agricol din cauza rămășițelor de substanțe radioactive.
Zona de contaminare a centralei nucleare de la Cernobîl este localizată într-o zonă cu condiții excelente pentru producerea energiei solare în deosebi în timpul verii.
Cu toate acestea, construirea unei centrale electrice cu o capacitate de 1 gigawatt în zona de contaminare este o provocare extrem de complicate din punct de vedere tehnic.
Radiația nu reprezintă o piedică pentru bateriile solare, dar există riscul ca lucrătorii care vor fi implicați în construcția și întreținerea centralei electrice să fie expuși la radiații. Unul dintre principalele avantaje ale centralelor solare este faptul că starea lor poate fi monitorizată de la distanță, fără a vizita obiectul pentru inspecție. Toți parametrii panourilor fotovoltaice pot fi verificați dintr-o cameră de control în condiții de siguranță.
De asemenea sunt inevitabile unele probleme de mediu. În urma accidentului, în zonă s-a dezvoltat o biodiversitate considerabilă, care prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință. După ce zecile de mii de oameni care locuiau aici au fost evacuați, zona de contaminare a devenit un sanctuar unic pentru fauna sălbatică. În absența oamenilor, populația de animale care au trăit în această zonă înainte de accident a crescut semnificativ, în zonă revenind unele specii rare, cum ar fi calul Prijevalsky. Astfel trebuie să fim foarte atenți aici.
Zona de contaminare poate renaște și cu timpul poate deveni centru al sectorului energetic ucrainean.
Potențialul posibil de valorificat și multe alte aspecte le vom discuta în cadrul conferinței din 5 noiembrie 2018 organizată de Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, detalii aici