Atunci când elefanții se luptă, este iarba care suferă

[ad_1]


shplendid | Flickr

Discuțiile despre tarifele comerciale și tensiunile geopolitice accentuate au dominat recent știrile. Pe măsură ce economiile dezvoltate iau în considerare politicile protecționiste escaladate, este ușor să uităm de situația în care se confruntă multe piețe emergente.

După cum sa subliniat în raportul Băncii Mondiale privind perspectivele economice globale lansate în luna iunie a acestui an, politicile protecționiste ar afecta economiile emergente și economiile în curs de dezvoltare ) mai sever decât economiile avansate. Și acest lucru se întâmplă într-o perioadă în care investițiile și cheltuielile sporite în EMDE, inclusiv în infrastructură, sunt extrem de necesare.

Investițiile în infrastructură sunt vitale pentru perspectivele de creștere ale Africii și, pe lângă progresele înregistrate pe continent, realizate din sectorul public și privat.

Aceste națiuni — Benin, Coasta de Fildeș, Egipt, Etiopia, Ghana, Guineea, Marocul, Rwanda, Senegal și Tunisia — se confruntă cu o necesitate de investiții în infrastructură de 2,4 trilioane de dolari în următorii 22 de ani, conform raportului nostru: (19459008) Îngrijorător, prognoza indică faptul că aceste țări sunt pe cale să cheltuiască doar 1,4 miliarde de dolari pe baza tendințelor actuale, lăsând un decalaj de investiții în infrastructură de 1 trilion de dolari . Dintre acestea, 415 miliarde de dolari sunt necesare până în 2030 dacă aceste țări vor îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU pentru accesul universal la apă potabilă, canalizare și electricitate.

Acest decalaj pare aproape de neconceput, dar nu este. Ca procent din PIB-ul combinat, investițiile totale în infrastructură în aceste 10 țări au fost echivalente cu doar 4,9% între 2007 și 2015. Pentru a face față investițiilor necesare până în 2040, acestea trebuie să crească proporția PIB-ului alocat infrastructurii la o medie de 8,1%. Prognosticarea amplorii nevoii și înțelegerea tendințelor și lacunelor investițiilor este un prim pas crucial. Acest lucru ne permite să descoperim oportunitățile și potențialul de schimbare.

Potrivit comunicării globale privind infrastructura globală și EDHEC Ancheta investitorilor în infrastructura globală 2017 37% dintre investitorii în infrastructură investesc acum pe piețele emergente, 20% în 2016. Din cei care investesc deja pe piețele emergente, 82% doresc să facă mai mult. Apetitul investitorilor este acolo, iar cercetarea din cadrul Global Infrastructure Hub arată că, dacă politicile și mediile de investiții sunt corecte, mai mult din acest fond enorm de capital poate fi mobilizat

. În acest scop, Centrul Global Infrastructure a lansat, de asemenea, al doilea raport nou, InfraCompass: Setați-vă politicile de infrastructură în direcția corectă în țările Compact cu Africa care prezintă o imagine de ansamblu a factorilor politici care oferă o infrastructură mai bună și mai bună. Scopul său este de a ajuta guvernele și factorii de decizie politică să identifice oportunități de reformă a politicilor care să conducă la investiții mai mari

. În general, acest raport a constatat că domeniile prioritare de îmbunătățire în țările CWA se încadrează în cadrele lor de reglementare, investiții și concurență, și aranjamentele instituționale. Există o nevoie clară de creștere a calității reglementării și de îmbunătățire a fluxului liber de capital. Creșterea în continuare a protecției conflictelor de interese și îmbunătățirea ratelor de recuperare a proiectelor ar fi, de asemenea, benefice

Rwanda este un prim exemplu al unei țări care a depus eforturi pentru îmbunătățirea calității reglementării, a statului de drept, a cadrului de investiții și a concurenței. În plus, performanțele relativ bune în asigurarea stimulentelor fiscale, a cadrelor de insolvabilitate și a calității proceselor de administrare a terenurilor au stimulat mediul global de investiții în infrastructură din Rwanda.

Ca urmare, două treimi din cheltuielile de infrastructură din Rwanda provin acum din investiții private. Dovezile sunt că, dacă o țară desfășoară procese transparente de achiziții publice și dispune de reglementări clare care facilitează investițiile pe termen lung, atunci investitorii vor arăta serios la proiectele de acolo.

Investitorii doresc să știe care cadre juridice există și dacă sunt aplicate corect și în timp util. Kenya este un exemplu în InfraCompass al unei țări care a folosit legi PPP pentru a spori transparența și pentru a-și arăta disponibilitatea de a derula procese de licitare curate. Pe lângă aceste două rapoarte, Centrul de infrastructură globală, Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat francez, alături de ministrul pentru Europa și Afacerile Externe, a anunțat, în luna iulie, împreună cu firma de investiții Meridiam și Forumul Economic Mondial, lucrează împreună pentru a furniza programul Africa Infrastructure Fellowship . Aceasta este o inițiativă care îi ajută pe guvernele africane să consolideze capacitatea de achiziții a infrastructurii prin instruirea și păstrarea funcționarilor-cheie în agențiile de achiziții publice.

Investitorii din sectorul privat sunt esențiali în reducerea lacunelor globale în materie de investiții în infrastructură. sunt atenți la riscuri.

FMI estimează că la fonduri de pensii, societăți de asigurări, fonduri mutuale și fonduri suverane de investiții la nivel global există peste 100 de miliarde de dolari. Este un zid enorm de bani care poate fi dezlănțuit, dar necesită un mediu de investiții bine reglementat, care să conducă la investiții private.

În timp ce elefanții geopolitici se pot lupta într-adevăr, multe țări și actori din comunitatea de dezvoltare îngrădesc iarba.

Avertisment: Conținutul acestui blog nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Grupului Băncii Mondiale, Consiliului Directorilor executivi, personalului sau guvernelor pe care le reprezintă. Grupul Băncii Mondiale nu garantează exactitatea datelor, constatărilor sau analizelor din acest post.

Legături corelate

De ce avem nevoie de date mai sistematice pentru obținerea PPP-urilor

Kigali Water: din primele PPP-uri de apă subsahariană din Africa Subsahariană

Reunirea este calea de urmat: Maximizarea finanțării pentru dezvoltare

[ad_2]

Sursa