Să realizăm potențialul PPP-urilor

[ad_1]


Fotografie: rawpixel.com | Pexels

În cazul în care trebuie realizat potențialul parteneriatelor public-privat (PPP), trebuie îmbunătățită colaborarea în sectorul public și între sectorul public și cel privat.

Experiența din întreaga lume a identificat în mod constant că organizațiile consideră dificilă colaborarea eficientă atât în ​​cadrul, cât și între sectoare. Problemele de obiective și priorități organizaționale, suveranitatea individuală și organizațională, statutul, puterea, resursele și cultura acționează ca bariere. Aceasta prea adesea înseamnă că rezultatele potențiale și rezultatele obținute din PPP-uri nu sunt maximizate.

PPP-urile sunt deseori urmărite ca proiecte individuale. Eficacitatea lor este, prin urmare, sub-optimă, deoarece acestea nu fac parte dintr-o strategie mai mare a PPP. Dacă PPP-urile nu sunt văzute într-un context strategic și nu doar financiar, impactul acestora este limitat de limitele unui proiect dat. Atât organizațiile din sectorul public cât și din cel privat trebuie să înțeleagă contextul strategic pentru PPP din perspectiva organizației macro și micro .

Aceasta înseamnă că organizațiile din sectorul public trebuie să înțeleagă contextul strategic al sectorului privat și invers. Organizațiile din sectorul public și privat trebuie să împărtășească obiectivele, să înțeleagă termenii cheie, precum și să cunoască nevoile și cerințele contextelor celorlalți. Ei trebuie să ilustreze dorința de a trece de la relații care sunt tranzacționale la cele care sunt de colaborare — și apoi la un adevărat parteneriat.

Cum pot colabora în sectorul public, în sectorul privat și între sectorul public și cel privat să contribuie la realizarea potențialului PPP-urilor?

O abordare este aceea de a construi parteneriate public-public, sau P2PP-uri. În acest scenariu, organizațiile din sectorul public colaborează pentru a determina cel mai bun mod de identificare și executare a proiectelor care oferă valoare economică și socială. În ceea ce privește PPP-urile, agențiile publice colaborează între ele pentru a determina în ce măsură participarea sectorului privat ar putea contribui la îndeplinirea obiectivelor sectorului public.

P2PP-urile sunt din ce în ce mai importante pentru a asigura că organizațiile din sectorul public lucrează împreună pentru a realiza rezultatele dorite

  • într-un context strategic care maximizează accesul la resurse, competențe, capacitate și capacități organizaționale din sectorul public (înainte de a căuta să creeze PPP-uri cu sectorul privat)
  • În cazul în care există o asimetrie a puterii, accesul la resurse, competențe, și capacitățile organizaționale între organizațiile din sectorul public și privat — care pot fi cauzate de organizațiile din sectorul public care nu lucrează împreună în cadrul organizațiilor lor și în cadrul sectorului mai mare — există pericolul ca beneficiile care ar trebui să decurgă din relația dintre sectorul public și cel privat nu sunt realizate pe deplin sau distribuite echitabil

    Mutarea la un parteneriat real

    Atunci când se creează relații în cadrul și între sectoare, este esențial ca structurile și guvernanța lor să sprijine parteneriatul real. Eșecurile în structura și guvernarea prea adesea creează conflicte și subminează performanța. În mod similar, este importantă înțelegerea și angajamentul comun în ceea ce privește definirea succesului în PPP, iar performanța ar trebui evaluată în acest context. Deseori vedem că definiția succesului variază între sectoare. Aceste diferențe pot rămâne neschimbate și pot inhiba evoluția relațiilor.

    Mult mai multe pot fi obținute din PPP-uri. Organizațiile din sectorul public și privat trebuie să împărtășească obiective, să dezvolte încrederea, să își înțeleagă contextele reciproce și să se mute la muncă în parteneriate reale. Acest lucru ar pune PPP-urile într-un context strategic, astfel încât acestea să aibă structurile, guvernanța și performanța pentru a-și putea valorifica potențialul.

    Disclaimer : Conținutul acestui blog nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Grupului Băncii Mondiale, ale Consiliului Directorilor Executivi, ale personalului sau ale guvernelor pe care le reprezintă. Grupul Băncii Mondiale nu garantează exactitatea datelor, constatărilor sau analizelor din acest post

    Articole corelate:

    Dezvoltarea parteneriatelor public-public (P2P) care îmbunătățesc valoarea socială și economică a infrastructurii

    PPP-urile au nevoie de PALS

    Scara relațiilor și a parteneriatelor P2P

    [ad_2]

    Sursa