- 10.06.2018
În țările dezvoltate, avem tendința de a beneficia de serviciile de infrastructură. Este ușor să uiți, când locuiți în Londra, Washington sau Singapore, cât de mult se află în spatele actului simplu de comutare a luminilor. Dar, în calitate de tânără care creștea în India în anii 1960, știam cum ar fi să trăiesc cu penurie de energie electrică și drumuri teribile. A fost ușor să vă plângeți și am făcut-o. Se pare că soluția era simplă: guvernul ar trebui să tuse banii, să lucreze și să construiască infrastructura.
Dar au fost mult mai multe despre care nu ne-am gândit.
Mi-am dat seama de acest lucru când m-am mutat în Singapore în anii 1990 și am văzut prima dată care este diferența dintre aceste elemente. O mare parte din Asia a împărtășit provocările Indiei în infrastructură, iar Singapore părea să fie una dintre primele țări din regiune care au tras toate piesele împreună. Guvernul din Singapore a fost concentrat; nu a abordat infrastructura ca un efort mozaic. În schimb, acesta a integrat parteneriatele public-privat (PPP) cu planificarea națională într-un mod care nu a afectat prea mult finanțele publice. Într-un cuvânt, Singapore a alimentat dezvoltarea infrastructurii.
O abordare globală emergentă
Astăzi, în calitate de Șef Global al Afacerilor Publice și Sustenabilității Standard Chartered Bank au asistat la o abordare asemănătoare, îngrijitoare, luând rădăcini pe tot globul. Suntem o bancă emergentă pe piețe care operează în Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Finanțarea pe termen lung a infrastructurii este o parte esențială a misiunii noastre, în special în sprijinirea țărilor în tranziția către economiile cu emisii reduse de carbon. Activitatea noastră depinde, acum mai mult ca niciodată, de parteneriatele internaționale fructuoase. Finanțele publice și finanțarea dezvoltării reprezintă fundamentul tradițional al finanțării infrastructurii, dar trebuie să fie suplimentate din surse private, deoarece nevoile de finanțare a infrastructurii depășesc cu mult sursele de finanțare publică din țările în curs de dezvoltare
În luna aprilie am fost onorat să particip în cadrul reuniunii Consiliului consultativ al Instrumentului Global pentru Infrastructură (GIF), un parteneriat găzduit în cadrul Grupului Băncii Mondiale, care facilitează investițiile din sectorul privat în proiecte de infrastructură în țările în curs de dezvoltare. A fost încurajator să vedem toți jucătorii de pe aceeași pagină — guverne, bănci multilaterale de dezvoltare, donatori și reprezentanți din sectorul privat. Acestea sunt tocmai părțile interesate care trebuie să colaboreze pentru a proiecta, a structura și a construi infrastructura care ajunge la cei care au nevoie cel mai mult.
În timpul evenimentului am participat la un panel privind infrastructura inteligentă a climei, a crescut enorm în importanță din cauza caracteristicilor meteorologice. Imprevizibilitatea sezonului musonic indian, de exemplu, a demonstrat în mod repetat că se confruntă comunitățile vulnerabile. Și au nevoie de sprijin din partea comunității internaționale.
Discuția din cadrul grupului meu a arătat că acest sprijin este la îndemână. A fost reîmprospătător să vezi jucători publici și privați care se luptă cu aceleași probleme din același punct de vedere, într-un mod colaborativ, mai degrabă decât să se afle la bordeluri. Există, de exemplu, acordul că stimulentele de reglementare — de exemplu, în politica tarifară — sunt necesare pentru stimularea investițiilor în infrastructură. Sunt necesare abordări inovatoare, cum ar fi finanțarea combinată care combină granturi, împrumuturi concesionale sau finanțare pe bază de capital. Am fost deosebit de afectată de interesul pentru finanțarea ecologică, care devine din ce în ce mai importantă ca clasă de active. Trebuie să definim cu mai multă precizie, de exemplu, ce legături verzi sunt și cum să le asigure integritatea pe măsură ce folosirea acestora crește
Aici am văzut un apetit extraordinar pentru finanțarea infrastructurii care abordează problema schimbărilor climatice. Toate infrastructurile pot deveni mai ecologice și mai ecologice, indiferent dacă vorbim de energie regenerabilă sau de o infrastructură energetică eficientă din punct de vedere energetic, cum ar fi clădirile verzi sau sistemele de transport. Cred că investitorii vor fi dispuși să plătească o primă pentru infrastructura ecologică, fie direct, fie prin intermediul unor instrumente financiare, cum ar fi obligațiuni verzi
Acesta aduce mult mai mult decât acordarea de finanțare la masă. Proiectele sale poartă amprenta calității de la Grupul Băncii Mondiale și valorifică abilitatea extraordinară de convocare a instituției, care unește guvernele, finanțatorii și instituțiile de dezvoltare. Oferă structura, cunoștințele și sfaturile care accelerează procesul complex de transformare a infrastructurii inteligente din punct de vedere al climei într-o realitate în lumea în curs de dezvoltare. Bănci precum SCB sunt prezente pe teren în aceste țări și sunt calificate în evaluarea și structurarea finanțării pentru proiecte în etapa lor pre-punere în pericol, în timp ce investitorii de pe piața de capital oferă sursa de finanțare naturală pe termen lung pentru stabilitatea pe termen lung, în numerar care generează active de infrastructură operațională.
La fel de dificil precum provocările infrastructurii și schimbările climatice, prognoza mea este pozitivă. Jucătorii potriviți vorbesc despre problemele potrivite și au resursele și conduc la avansarea infrastructurii inteligente din punct de vedere al climei. Standardele de mediu și sociale sunt în centrul și în centrul discuțiilor, iar strategiile naționale de dezvoltare sunt în concordanță cu nevoile sectorului privat.
Deci, să continuăm și să luptăm împotriva luptei bune.
Disclaimer: Conținutul acestui blog nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Grupului Băncii Mondiale, Consiliului Directorilor executivi, personalului sau guvernelor pe care le reprezintă. Grupul Băncii Mondiale nu garantează exactitatea datelor, constatărilor sau analizelor din acest post
[ad_2]