Ultimele lucruri pe primul loc — cunoașterea problemei este cheia finanțării mixte

Soluții pentru probleme sunt usor de gasit: problema e minunată contribuţie.

Așa a scris poetul, inventatorul și matematicianul danez Piet Hein. Finanțarea pentru dezvoltare nu era în mintea lui când a scris aceste cuvinte. Nici nu a fost dezvoltarea sectorului privat. Totuși, observația este inconfundabil adevărată pentru domeniu: Pentru a formula soluții, trebuie să înțelegem mai întâi natura problemelor pe care încercăm să le rezolvăm.

Ajută la mulțimea investițiilor private pentru a crea piețe în locuri dificile. Într-o epocă a resurselor guvernamentale limitate și a fondurilor donatorilor, aceasta este cheia dezvoltării durabile.

Crearea pieței cu finanțare combinată

Colegul meu IFC, Kruskaia Sierra-Escalante, și am publicat un scurt studiu care arată modul în care finanțarea combinată poate fi un prim pas în crearea piețelor — și, astfel, o parte importantă a maximizării finanțării pentru dezvoltare. Am examinat diferite proiecte finanțate de IFC și am identificat trei lecții principale:

Mai întâi Este esențial să cunoașteți problema înainte de a sari la o soluție. Întrebările critice pe care trebuie să le punem sunt: ​​Ce restricționează finanțarea comercială? Ce ar face o investiție viabilă din punct de vedere comercial? Este provocarea temporară, adică poate fi rezolvată prin finanțări concesionale? Sau sunt necesare reforme structurale pe termen lung?

În al doilea rând, soluțiile mixte de finanțare pot fi esențiale pentru a permite proiectelor să continue în situații în care riscurile extinse fac finanțarea în termeni comerciali inaccesibili. Pe de altă parte, fondurile concesionale sunt greșite atunci când susțin o investiție care ar fi trebuit să se desfășoare fără ele.

Este esențial ca practicienii din domeniul fondurilor mixte să fie clari de modul în care intenționează să schimbe piața și să se gândească cu atenție la rolul finanțării mixte în acest proces. O aspirație mai amplă ar trebui să fie aceea de a crea schimbări sistemice pe piață — un fel care va cataliza investițiile ulterioare, păstrând în același timp viabilitatea pieței și durabilă.

Luați în considerare rolul finanțării mixte în activitatea IFC pentru a aborda malnutriția cronică și efectele acesteia asupra dezvoltării capitalului uman în Rwanda. O fabrică de procesare a alimentelor a fost construită pentru a produce 45 000 de tone de cereale fortificate pe an. Finanțarea în condiții strict comerciale nu a fost disponibilă — din cauza unei varietăți de riscuri, inclusiv a prețurilor fluctuante ale mărfurilor.

IFC a folosit fonduri mixte pentru a stabili un nou spațiu de oportunitate. Soluția sa concentrat pe furnizarea de finanțări combinate — o combinație de datorii subordonate și finanțare prin capitaluri proprii — care le-a permis creditorilor săi să aibă o protecție suficientă în sensul scăderii, obținând în același timp o rentabilitate viabilă. Necesitatea unei finanțări mixte pentru a avansa tranzacția a fost identificată devreme — la etapa conceptului proiectului. Acest lucru a fost crucial pentru lansarea unei noi piețe pentru cerealele fortificate pentru a combate malnutriția pentru aproape 1 milion de copii și femei însărcinate și care alăptează.

Al treilea trebuie să ne facem mai bine să coordonăm eforturile între instituțiile de finanțare pentru dezvoltare. Concurența în domeniul dezvoltării este semnificativă. Pentru a fi mai eficace, practicienii din domeniul dezvoltării ar trebui să împărtășească și să utilizeze mai bine lecțiile despre ceea ce funcționează și ce nu face în finanțarea combinată. Este important să se definească regulile jocului și să se evite o cursă spre fund, unde nivelul de finanțare concesională devine un factor determinant al câștigătorilor.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a resurselor concesionale în proiectele din sectorul privat și pentru a evita excluderea capitalului privat, mai mult de 20 de instituții de finanțare a dezvoltării au semnat recent un raport comun care definește principii sporite pentru utilizarea finanțărilor concesionale mixte pentru proiectele din sectorul privat. Această activitate comună continuă să asigure în viitor o mai mare transparență și disciplină pentru finanțarea combinată.

Ca un alt exemplu de cooperare, mai multe instituții de dezvoltare și-au unit forțele pentru a stimula crearea de locuri de muncă și pentru a spori accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii din statele fragile și afectate de conflicte din Africa. Cu sprijinul guvernului britanic, IFC și Banca Europeană de Investiții lucrează cu Ecobank, un grup comercial și bancar pan-african, cu această inițiativă. Aceste eforturi coordonate au contribuit la crearea unei facilități de partajare a riscurilor, care a extins accesul la finanțare pentru întreprinderile mici din opt state africane. Această cooperare a creat un simț comun de direcție și o viziune unificată asupra modului în care finanțarea combinată poate ajuta la depășirea obstacolelor din calea creșterii pieței în situații fragile.

De la problemă la soluție

Așa cum recunoaște Piet Hein, cunoașterea problemei — și abordarea ei într-un mod concertat — este esențială pentru rezolvarea ei. Știind doar problema — și articulând-o în mod clar — este un pas înainte în sine. Acesta a fost esența poeziei lui Piet Hein, care se termină astfel:

Ce este cu adevărat o artă este să vă răsturnați din minte o problemă pentru a se potrivi o solutie.

Pentru a realiza o dezvoltare durabilă prin combinarea finanțelor publice și private, trebuie să ne asigurăm întotdeauna că soluțiile se potrivesc problemei.

Găsirea problemei poate fi cea mai grea parte.

[ad_2]

Sursa

"Marea Australia" ar trebui să fie o oportunitate decât o amenințare, spune IPA
Primul proiect PPP din Norvegia în decurs de peste un deceniu ajunge la închiderea financiară