Transformarea paradigmei: Trei rute către maximizarea finanțării infrastructurii pentru dezvoltare

Promovând standarde mai bune, metode și benchmarking, instituțiile de finanțare a dezvoltării pot muta muntele care împiedică capitalul instituțional să curgă în infrastructură 

Inițiativa Grupului Băncii Mondiale de a maximiza finanțarea pentru dezvoltare (MFD) își propune să găsească soluții pentru mulțimea în toate sursele posibile de finanțare, inovare și expertiză pentru a atinge Obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG). În cazul investițiilor în infrastructură, se așteaptă o contribuție semnificativă la sursele pe termen lung de finanțare privată de la investitorii instituționali, cum ar fi planurile de pensii, asigurătorii de viață și fondurile suverane de investiții

Acești investitori au devenit din ce în ce mai interesați de investițiile în infrastructură în ultimii ani, în căutarea unor noi surse de randament, diversificare, durată și acoperirea riscului inflației. Cu toate acestea, nu se poate aștepta ca acestea să contribuie substanțial și durabil la finanțarea pe termen lung a infrastructurii fără trei schimbări importante:

1. Metodologiile de evaluare trebuie să fie îmbunătățite pentru a reprezenta performanța financiară mai precisă.

Cincizeci la sută dintre respondenții celui mai mare anchetă despre proprietarii de bunuri care s-au angajat vreodată (de către EDHEC infra într-o lucrare sponsorizată de Global Infrastructure Hub — o inițiativă G20) sunt de acord cu această declarație. Reducerea cu 25 de ani a fluxurilor de trezorerie «de bază» utilizând o singură rată de actualizare formată din ipotezele ad-hoc de premise de risc, cu puțină atenție la structura pe termen lung a riscurilor care caracterizează firmele de infrastructură, contravine manualului de bază al finanțării corporative. Este ușor de făcut mult mai bine.

Tehnicile avansat de stabilire a prețurilor la activele private care utilizează modelul stochastic de tip flux de numerar actualizat, care ia în considerare tranzacțiile de pe piață și sursele sistematice de risc, pot aduce îmbunătățiri semnificative metodologiilor actuale de evaluare. Abordarea de astăzi, bazată pe «opinii prospective», se ridică adesea la presupuneri nerealiste cu privire la viitorul prețurilor la energie sau la economia mondială în următorii 25 de ani

2. Metodologiile privind riscurile de credit trebuie să evolueze pentru a capta mai bine riscul de neplată

Chiar dacă un număr mare de instrumente de credit este observabil, un set reprezentativ de evenimente implicite poate să nu fie disponibil, mai ales dacă nu se face nici o încercare de a controla structura financiară sau modelul de afaceri. În cazul în care nu au fost semnalate aproape niciun fel de neplată în finanțarea proiectelor după 10 ani de la înființare, este datoria de 10 ani veche la risc fără risc? Este evaluat AAA? Desigur că nu. Modele așa-numite «forme reduse» folosite de agențiile de rating funcționează bine atunci când se pot observa eșantioane mari de defecte. Atunci când acest lucru nu este posibil, modelele structurale care privesc riscul de trecere a anumitor praguri de întârziere observabile (cum ar fi raportul de acoperire a datoriei) se comportă mult mai bine.

Rezultatele recente ale EDHEC infra arată că o astfel de abordare preconizate rate de default de până la 5% în infrastructura comercială europeană în 2013 sau o rată de nerambursare cumulată de 10 ani de aproape 50% în proiectele de infrastructură spaniole. Un strigăt departe de faptele stilizate obișnuite din studiile de risc de credit, dar și mult mai realist în retrospectivă. Este important însă că această abordare ar fi anticipat și acest nivel al riscului de credit la acea dată (vezi pp.54-71 pentru o discuție detaliată bazată pe datele de acoperire a raportului serviciului datoriei de 20 de ani)

3. Pentru a evalua investițiile în infrastructură, ar trebui utilizate valori de referință adecvate pentru a evalua riscurile

Infrastructura este deseori descrisă ca o strategie de returnare absolută. Este de așteptat să se asigure un anumit nivel de performanță definit ex ante de obicei cu câteva sute de puncte de bază peste rata fără risc sau inflația. Benchmarking-ul unei strategii împotriva «risc-free-plus-five» implică faptul că este fără risc și are un alfa de 5%! În schimb, investitorii în infrastructură sunt expuși riscului de credit, riscului de rată a dobânzii, riscurilor macro și anumitor riscuri sistematice găsite doar în infrastructură (de exemplu, diferențele sistematice dintre investițiile negociate de comercianți, contractate și reglementate). Ele sunt, de asemenea, susceptibile de a fi expuse la factorii de risc găsiți în stocuri, cum ar fi dimensiunea (mici depășesc performanțele mari) și impulsul (câștigătorii tind să păstreze câștigul)

Aceasta, la rândul său, necesită metode mai bune, date și raportare pentru a înțelege și măsura mai bine riscul și performanța.

Inovațiile în domeniul măsurării și rapoartelor de performanță, modelarea și notarea riscului de credit și, mai presus de toate, evaluarea riscurilor pe care investitorii privați se așteaptă să le ia atunci când investesc în infrastructură, vor juca un rol semnificativ în maximizarea finanțării private pentru dezvoltare

În plus, noi proiecte — cum ar fi cele susținute de Facilitatea globală pentru infrastructură și produse noi, cum ar fi noile structuri de co-creditare adoptate de IFC — susținute de organizații multilaterale, constituie un canal important pentru susținerea și implementarea unor astfel de inovații. Acest lucru nu poate decât să aibă un efect pozitiv în îmbunătățirea transparenței și a eficienței în părțile mai private și mai opace din sectorul finanțării infrastructurii.

Aceste schimbări vor lua timp și nu vor fi ușor de realizat. Acestea necesită o schimbare de paradigmă fără precedent în lumea finanțării infrastructurii private și a investițiilor. Cu toate acestea, aceste modificări sunt necesare, iar proprietarii de active îi vor cere din ce în ce mai mult dacă vor investi în infrastructură la scară largă. Maximizarea acestui potențial de astăzi va necesita o conducere și o viziune.

Disclaimer: Conținutul acestui blog nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Grupului Băncii Mondiale, Consiliului Directorilor executivi, personalului sau guvernele pe care le reprezintă. Grupul Băncii Mondiale nu garantează exactitatea datelor, constatărilor sau analizelor din acest post.

[ad_2]

Sursa