De ce avem nevoie de date mai sistematice pentru a obține corect PPP-urile

[ad_1]


Foto: Bannafarsai_Stock | Shutterstock

Cu câțiva ani în urmă, am participat la o întâlnire pentru a discuta despre cele mai bune practici în reglementarea parteneriatului public-privat (PPP). Nu exista lipsa de exemple. De fapt, practicienii PPP doreau să împărtășească experiențele lor din țări din întreaga lume, însă nu aveam o metodă sistematică de a face accesibile tuturor acelor informații pentru factorii de decizie politică. Mai mult decât atât, în acel moment m-am gândit că există mai multe exemple bune dincolo de cele pe care le-am împărtășit la întâlnire

Lipsa datelor sistematice privind calitatea reglementării PPP a fost o problemă serioasă. Avem nevoie de un mod cuprinzător și sistematic de depășire a exemplelor individuale. Cum sa colectam informatiile disponibile, sa le organizam intr-o maniera riguroasa si sistematica si sa le facem accesibile factorilor de decizie?

Un nou raport, Procurare Infrastructure PPPs 2018, și să ajute guvernele să ia decizii politice informate. în pregătirea, achiziționarea, gestionarea contractelor și tratarea propunerilor nesolicitate

Raportul pune datele la dispoziția noastră, care nu au fost examinate doar pentru consistență, ci și ușor de comparat. Datele fiabile și sistematice pot ajuta factorii de decizie să aloce resurse mai înțelept în domenii care merită o atenție sporită. De exemplu, unul dintre subiectele cele mai discutate în rândul practicanților PPP a fost lipsa unor proiecte PPP bine pregătite, majoritatea fiind de acord că o evaluare solidă a unui proiect necesită cel puțin șapte evaluări în faza de pregătire (Figura 1) [ (1) socioeconomic analysis; (2) fiscal affordability; (3) environmental assessment; (4) risk identification; (5) financial viability; (6) comparative assessment with traditional procurement; and (7) market sounding]. Aceste evaluări ar ajuta la evaluarea de către autoritățile publice a achizițiilor publice a elementelor-cheie ale proiectului, permițându-le să structureze în mod corespunzător proiectul și să elaboreze proiectul de contract PPP. Acest lucru ar asigura apoi un proiect de calitate optimă care va avea cea mai mare probabilitate de a ajunge la închiderea financiară.

Cu toate acestea, știm foarte puține despre modul în care țările au adresat de obicei cerințelor agențiilor guvernamentale relevante de a efectua aceste evaluări în faza de pregătire sau modul în care au elaborat metodologii oferă orientări și garantează coerența între proiectele PPP.

(a se vedea figura 1) — excepția este sondarea pieței pentru potențialii investitori. Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre economii au elaborat metodologii specifice pentru efectuarea unor astfel de evaluări. Doar 11 economii dintre cele 135 de economii chestionate oferă metodologii specifice pentru toate cele șapte evaluări măsurate în raport (Canada, Germania, Irlanda, Lituania, Olanda, Noua Zeelandă, Peru, Filipine, Slovacia, Africa de Sud și Regatul Unit)

Figura 1: Evaluări în timpul fazei de pregătire a PPP (%, N = 135)

Majoritatea practicanților PPP sunt de acord că divulgarea și publicarea evaluărilor permit tuturor părților interesate să înțeleagă pe deplin proiectele. Mai mult decât atât, În mod similar, aceasta poate ajuta ofertanții să ia decizii informate de licitare și să prezinte oferte mai bine pregătite

. Din aceste motive, studiul din acest an a întrebat de asemenea dacă evaluările necesare sunt puse la dispoziția publicului și publicate online . Acesta este doar unul dintre numeroasele zone de îmbunătățire identificate în raport și doar unul din cele 55 de puncte de date evaluate în sondaj în 135 de economii.

Sunt foarte plin de speranță că prin furnizarea acestor date Procurarea infrastructurii PPP 2018 va îmbogăți dezbaterea privind PPP-urile și va ajuta la obținerea din ce în ce mai mult a PPP-urilor, astfel încât oamenii din țările din întreaga lume să poată obține accesul la fonduri mult.

[ad_2]

Sursa