Investiți într-un viitor mai strălucitor: proiectele de iluminat stradal PPP

[ad_1]

Investiția într-un sistem de iluminare stradală eficientă din punct de vedere energetic poate fi un schimbător de jocuri pentru municipalități.

Pe ​​de o parte, trecerea la sistemele moderne de iluminat stradal, bazate pe tehnologia LED-urilor, consumul redus de energie, costurile de funcționare și de întreținere, reducând în același timp amprenta totală a carbonului.

În același timp, iluminarea stradală puternică poate avea o serie de avantaje socio-economice: străzile bine iluminate îi fac pe oameni să se simtă în siguranță și reduc accidentele, economică și socială după apusul soarelui

Având în vedere aceste beneficii, trecerea de la sistemele învechite la tehnologia modernă este o soluție câștigătoare pentru multe municipalități din întreaga lume, însă costurile ridicate în avans pot fi un factor de descurajare. Atragerea capitalului privat prin parteneriate public-privat care asigură eficiența și standardele tehnice înalte pe termen lung.

Parteneriatul public-privat în infrastructura de resurse (PPPIRC), un site care furnizează exemple de materiale juridice care pot ajuta planificarea, proiectarea și structurarea juridică a proiectelor de infrastructură, a lansat recent o secțiune subnațională. O parte a acestei secțiuni se concentrează asupra proiectelor de iluminat stradal eficiente din punct de vedere energetic. Bazându-se pe cazurile cu cele mai bune practici, noua resursă oferă acces la o varietate de contracte și documente de licitare standardizate și probante, precum și legi și politici care sunt utilizate în întreaga lume pentru a pune în aplicare acorduri de PPP de succes pentru furnizarea de iluminat eficient, proiecte.

  1. Un cadru de reglementare puternic și susținut : Un cadru de reglementare clar care facilitează și promovează investițiile private este un factor important pentru atragerea finanțelor private. Exemple sunt politicile și inițiativele instituționale de promovare a eficienței energetice în India (de exemplu, Republica India — Iluminat urban urbane eficiente din punct de vedere energetic) sau Programul național de iluminat public din Mexic, care urmărește stimularea investițiilor în sistemele de iluminat stradal. În Brazilia, un element foarte important pentru succesul proiectelor de iluminat stradal sunt reglementările municipale (de exemplu, regulamentul pentru Belo Horizonte) care introduc un impozit numit «COSIP» (Contribuição para Custeio do Serviço de Iluminação Publica), care este colectat exclusiv pentru finanțarea serviciilor publice de iluminat stradal și asigurarea unei surse de venit fiabile.
  2. Dezvoltarea unui model personalizat: Având în vedere diferențele dintre municipalități, nu există o abordare unică. Guvernele au dezvoltat și implementat o varietate de modele de afaceri și financiare, care sunt adaptate nevoilor și piețelor specifice ale acestora (vedeți șase studii de caz ale ESMAP care analizează diferite programe de iluminat public cu LED-uri sau Lumini brazilieni: Modele de afaceri pentru EE Street Lighting). Conceptele care au apărut includ modele diferite ale companiilor Energy Service (ESCO) (cum ar fi modelul de economii partajate sau modelul super-ESCO dezvoltat pentru India) sau modelele de leasing (de exemplu, studiul de caz al ESMAP pentru modelul de livrare-la-propriu dezvoltat pentru Guadalajara , Mexic). Orașele mari sau mijlocii cu ratinguri de credit bune pot fi capabile să atragă finanțare privată prin intermediul unor programe PPP mai tradiționale, în care partenerul privat își asumă mai multe riscuri și responsabilități față de viața contractului PPP. Exemple sunt proiectul PFI pentru întreținerea și întreținerea autostrăzilor pentru Birmingham, Marea Britanie, Concesionarea pentru iluminatul stradal din Belo Horizonte, Brazilia sau proiectul DBFOM pentru iluminarea autostrăzilor în Michigan, Statele Unite ale Americii.
  3. Punerea în comun a proiectelor și achizițiile comune: Pentru a îmbunătăți economia scalelor și a face atractiv pentru investitori proiecte de iluminat stradal mai mici, țările iau în considerare și punerea în comun a proiectelor pentru a crea proiecte mai mari. În mod similar, în studiul de caz al ESMAP privind modelul de livrare ales pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Ontario, Canada subliniază faptul că achizițiile în comun pot, de asemenea, să permită municipalităților să realizeze achiziții competitive și transparente într-un mod rentabil, lăsându-
  4. Standardizarea : Pentru a reduce timpul și cheltuielile pentru proiectele de iluminat mai mici, unele țări au elaborat contracte standard, clauze contractuale standard sau chiar achiziții standard la standarde (cum ar fi modelul ESCO sau PPP) pachete pentru PPP-uri în iluminatul stradal. Acestea includ documente tehnice, specificații de ieșire, documente juridice și contracte model (de exemplu, modelul ESCO super-dezvoltat pentru India, clauze standard dezvoltate pentru Franța și pachete de achiziții standard în Regatul Unit sau Germania).

PPPIRC este o resursă online gratuită și se bazează pe sprijinul și contribuția dvs. Dacă sunteți conștient de documente suplimentare de bune practici care ar putea facilita structurarea proiectelor de iluminat stradal la nivel mondial, vă rugăm să le trimiteți la ppp@worldbank.org.

[ad_2]

Sursa