În timp ce fierul își intensifică puterea

[ad_1]


Foto: totojang1977 / Shutterstock.com

În ultimul meu blog, am comparat parteneriatele public-privat (PPP) cu căsătoria. Am explicat că, deși foarte diferite, publicul și cel privat se pot reuni, fiecare având caracteristici benefice pentru celălalt. Mare în teorie, dar adesea dificil în practică.

Critici ai PPP-urilor abundă și listarea lor aici ar fi impracticabilă. Dar dacă sunt auditori, societate civilă sau în cadrul Grupului Băncii Mondiale, criticii ne ajută să ne îmbunătățim. Încercăm să răspundem criticilor noștri, inclusiv prin intermediul unor bloguri ca acesta

Diferite, dar egale

Este neplacut să presupunem că interesele private și publice sunt în mod necesar aliniate, similar presupunând că partenerii de căsătorie împărtășesc aceleași interese. Această prezumție nu permite puterea PPP-urilor. Sectorul privat caută profit, iar acest motiv conduce la eficiență, reputație și livrare, unde stimulentele sunt aliniate.

Guvernele sunt conduse de politică și de ciclurile electorale. Acest motiv politic determină accesibilitatea, îmbunătățirea serviciilor și implicarea comunității. Pot fi aliniate stimulentele? Da. De asemenea, am dezvoltat instrumente pentru a ajuta clienții, de exemplu: dispozițiile contractuale ale formularului standard, matricele de alocare a riscurilor și asamblarea exemplelor de legi și documente din întreaga lume. Continuăm să încercăm să ne înțelegem mai bine și să identificăm stimulentele potrivite și motivația potrivită.

Motivele și motivația

Unii dintre noi se tem în mod inerent de motivul profitului și concluzionează că sectorul se bucură de toate avantajele în detrimentul altora. Acest lucru nu este diferit de căsătorie, unde petrecem cantități enorme de timp și bani încercând să ne dăm seama ce motivează partenerii noștri

În cea mai mare parte, investitorii privați urmăresc cele mai profitabile proiecte: acelea cu fluxuri de venit suficiente pentru a plăti serviciul datoriei și o rentabilitate rezonabilă a capitalului. Acest lucru lasă guvernele să furnizeze acele proiecte care nu acoperă costurile; (19659002) Angajarea de consilieri de tranzacții cu experiență poate ajuta investitorii privați să beneficieze doar de avantajele necesare pentru a atrage investiții. Cu cât proiectul este mai bun, cu atât mai puține beneficii. Serviciile IFC de consultanță oferă un astfel de sprijin, la fel ca și finanțarea din cadrul Facilității globale de infrastructură și al altor fonduri fiduciare gestionate de Grupul Băncii Mondiale.

În cele din urmă, trebuie să plătiți

pentru a accesa capital suplimentar, adesea susținut de veniturile din proiect, și nu de bilanțul guvernului. Atunci când veniturile din proiecte provin de la guvern (de exemplu, prin plăți de disponibilitate), orice tratament «în afara bilanțului» creează stimulente contabile periculoase și nu poate proteja guvernul de datorii sau de riscul fiscal. O evaluare aprofundată a raportului «valoare pentru bani» a unui proiect este critică, indiferent cât de atractivă este finanțarea. Este ca și cum ai alege un soț care să se bazeze în întregime pe aspectul lor; mare pentru ziua nunții, dar devine repede un coșmar

Amânarea plăților și a datoriilor până la livrarea serviciilor este o altă forță a PPP-urilor, precum și o slăbiciune. Guvernele pot alege un PPP pentru a amâna costurile viitoarelor guverne. Această iluzie a accesibilității și a viabilității trebuie abordată în timpul evaluării fezabilității.

Implicațiile fiscale ale PPP-urilor sunt adesea dificil de măsurat și rareori sunt contabilizate corespunzător în conturile publice. Din cauza ignoranței sau a intenției, guvernele pot evita această problemă și nu pot lua în considerare sau raporta riscurile fiscale asociate cu PPP-urile. Grupul Băncii Mondiale oferă consiliere cu privire la gestionarea riscului fiscal, iar FMI a dezvoltat un instrument care ajută la măsurarea riscurilor fiscale asociate PPP-urilor.

Dar, pentru a fi sincer, o evaluare cu adevărat onestă a implicațiilor PPP-urilor este adesea dificilă atât din punct de vedere politic, cât și practic. Noi, cei de la Grupul Băncii Mondiale, încercăm să ridicăm această problemă de fiecare dată când sfătăm guvernele, dar discuția nu este întotdeauna la fel de eficientă pe cât sperăm.

Se căsătorește în grabă, se pocăiește în timpul liber

aceste provocări sunt legate de capacitatea de negociere a guvernelor. În timp ce investitorii privați implică adesea avocați și consilieri la prețuri ridicate pentru a ajuta la negocierea investițiilor, guvernele nu în general duc la un dezechilibru al puterii care poate submina interesele guvernului

Există eforturi pentru a rezolva acest dezechilibru. Așa cum am menționat, GIF oferă un serviciu excelent, la fel ca și facilitatea de asistență juridică africană a Băncii Africane de Dezvoltare și C3P IFC, printre altele — toate ajută guvernele să-și reechilibreze capacitatea de negociere

Mulți dintre noi îi îndeamnă pe prieteni și pe familie să efectueze o bună atenție înainte de a se căsători. Chiar dacă sfatul este ignorat. De ce nu urmați același sfat cu PPP-urile?

[ad_2]

Sursa