Există un rol pentru sectorul privat în gestionarea birourilor de registre funciare?

[ad_1]

Protecția drepturilor de proprietate imobiliară și îmbunătățirea eficienței piețelor funciare și de proprietate sunt piloni cheie într-o economie modernă și funcțională. În ultimii 30 de ani, multe țări au inițiat programe de eliberare a titlurilor de teren pentru toate proprietățile, îmbunătățirea performanței serviciilor de administrare a terenurilor, automatizarea sistemelor informatice de pe uscat și integrarea lor cu programele de e-guvernare și e-servicii în curs.

Banca Mondială, adesea cu alți parteneri de dezvoltare, a oferit mai mult de 1,5 miliarde de dolari sub formă de granturi, credite și împrumuturi către mai mult de 50 de țări pentru a sprijini implementarea unor astfel de programe. Alți parteneri bilaterale și multilaterali de dezvoltare au oferit, de asemenea, finanțări substanțiale și asistență tehnică pentru multe țări

Aproape toate aceste programe sunt puse în aplicare de sectorul public. Sectorul privat se angajează prin furnizarea de servicii tehnice cum ar fi sondaje de teren, cartografiere, fotografiere aeriene, stabilirea de rețele geodezice care să permită măsurători exacte, dezvoltarea sistemelor informatice de teren și multe altele.

În mai 2016, statul New South Wales, Australia, a acordat un concesionar de 35 de ani, un dolar australian de 2,6 miliarde USD (2.08 miliarde USD) unui consorțiu de companii din sectorul privat care conduce biroul de înregistrare a terenurilor. Primul astfel de aranjament a avut loc încă din 1996 în Ontario, Canada. Există și alte exemple la nivel mondial, dar numărul acestora rămâne scăzut.

Forța motrice a unui astfel de aranjament, ca în cazul Canadei, a fost nevoia de a moderniza piețele imobiliare și de a îmbunătăți furnizarea de servicii cetățenilor. În acel moment, oficialii guvernamentali au dezbătut dacă vor derula acest program de modernizare ca parte a reformei din sectorul public sau vor fi îndrăzneți și vor face acest lucru printr-un parteneriat cu sectorul privat. Modernizarea cu succes prin reforma din sectorul public nu este neobișnuită — multe țări, cum ar fi și au obținut rezultate impresionante. Deci, de ce considera sectorul privat?

În cazul Ontario, decizia de a merge cu un parteneriat în sectorul privat a fost determinată de incertitudinea susținerii politice continue, a resurselor semnificative necesare pentru punerea în aplicare a programului de modernizare și a bugetului guvernamental limitat. După o lungă dezbatere, guvernul a decis să colaboreze cu sectorul privat pentru modernizarea sistemului de administrare a terenurilor provinciale. Pe parcursul perioadei de concesiune, guvernul a colectat în plăți aproape 2 miliarde de dolari canadieni (1,65 miliarde USD), precum și aproximativ 300 de milioane de dolari canadieni (240 milioane dolari SUA) în plăți redevente anual în 2017. Mai presus de toate, sistemul a fost modernizat, îmbunătățit în mod considerabil.

Dezvoltarea tehnologiei în ultimele două decenii, incluzând tehnologia GPS, serviciile web, tehnologia mobilă și cartografierea cu dronă, a făcut cartografierea și cartografiere cadastrală mult mai rapidă, mai ieftină și mai mult exacte. Deși acest lucru a creat mari oportunități de accelerare a programelor de titrare a terenurilor și de modernizare a sistemelor existente de administrare a terenurilor, a creat noi provocări pentru multe țări în curs de dezvoltare. De exemplu:

  • Angajarea și păstrarea unui personal cu înaltă calificare pentru a conduce aceste noi tehnologii este dificil
  • O bază de date digitală de teren este parte a securității naționale a oricărei țări și capacitatea guvernului de a proteja aceste baze de date împotriva atacurilor cibernetice potențiale este limitată

De exemplu, bugetarea pentru operațiuni, întreținere și modernizarea tehnologiilor continue reprezintă o provocare serioasă pentru orice sistem modern de administrare a terenurilor.

Deoarece agențiile de administrare a terenurilor generează venituri (de exemplu, pot colecta taxe pentru tranzacții de înregistrare, cum ar fi vânzări și credite ipotecare), sectorul privat ar putea fi interesat de parteneriate public-privat (PPP) riscurile gestionabile. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, guvernele sunt reticente să renunțe la o agenție care este o vacanță de numerar. Lipsa de transparență în acest sector poate, de asemenea, să încurajeze căutarea de chirii, care beneficiază în cele din urmă anumitor elite

. În următoarele câteva luni, Departamentul Global al Terenelor și Geospațial al Băncii Mondiale va efectua o evaluare globală a viabilității diferitelor modele de aranjamente PPP în administrarea terenurilor. Procesul va cuprinde consultări cu firme din sectorul privat cu expertiza relevantă, oficiali guvernamentali din țări cu venituri mari, medii și cu venituri reduse și profesioniști de top în domeniu

Scopul general al acestor consultări este de a dezvolta o orientare notă pentru țările și companiile din sectorul privat interesate să urmărească acest model. Nota va aborda întrebări cheie precum:

  • Ce modele de PPP în administrarea terenurilor ar trebui să fie luate în considerare
  • Ce fel de riscuri sunt implicate
  • Cum pot fi tratate aceste riscuri

[ad_2]

Sursa

Utilizatorii bazei de date PPI își lasă amprenta în secțiunea privind resursele noi
În timp ce fierul își intensifică puterea