Cum să promoveze un mediu mai incluziv pentru IMM-uri în PPP-uri?

[ad_1]


Foto: Ferme Lufa | Flickr Creative Commons

Ai mers vreodată în jurul unui megastor, pierdut în culoarul alegerilor, doar să te duci acasă fără un singur element pe care l-ai stabilit? În schimb, ați rătăcit vreodată într-un magazin mult mai mic «mamă și pop» și ați găsit tot ce aveți nevoie?

Multe motive ne obligă să sprijinim întreprinderile mici și mijlocii: cunoștințe personalizate, servicii personalizate și satisfacția de a contribui direct la economia locală.

Beneficiile sprijinirii unor astfel de întreprinderi mici sau mijlocii sau IMM-urilor sunt transferate în parteneriate public-privat (PPP). Dar, adesea, aceste întreprinderi se află «aglomerate» de cei mai mari jucători în infrastructură. IMM-urile din țările în curs de dezvoltare pot considera că este deosebit de costisitor și de mult timp să respecte criterii complexe de pre-calificare sau documente de licitație, lăsându-le în imposibilitatea de a concura cu liderii de piață. Acest lucru este nefericit, deoarece reduce costurile, facilitează logistica, încurajează o concurență sporită și creează oportunități mai largi pentru dezvoltarea economică.

Aceste motoare vitale și de origine a creșterii reprezintă punctul central al unei noi secțiuni privind PPP-ul în infrastructura Centrul (PPPIRC) care leagă politicile, legile și clauzele contractuale care pot favoriza o abordare mai incluzivă a IMM-urilor în PPP-uri.

De exemplu, stimulentele de achiziție sau stimularea finanțării aprobate de guvern pot încuraja participarea, iar programele de consolidare a capacității pot facilita punerea în aplicare. Cu toate acestea, este necesară aplicarea cu atenție a unor astfel de stimulente, astfel încât să nu se submineze caracterul determinat de valoare al PPP-urilor.

Iată mai multe detalii despre aceste stimulente:

Includerea a dispozițiilor din cadrul procedurii de achiziții publice sau a regimului juridic PPP pentru stimularea participării IMM-urilor

  • Includeți un plan de conținut pentru IMM sau local cu oferta . Guvernele pot specifica că procesele de achiziții publice PPP articulează modul în care proiectul ar putea beneficia sau promova întreprinderile locale. De exemplu, proiectul de parteneriat public-privat al Ghanei impune propunerilor PPP din sectorul privat să prezinte un plan de conținut local în timpul procesului de achiziție, ca răspuns la orice solicitare de propuneri. Proiectul de lege prevede, de asemenea, demonstrarea unui program de construire sau transfer de competențe și tehnologie în timp în sectorul privat local.
  • Sprijină IMM-urile specifice industriei. În India, Misiunea Națională Solară Jawaharlal Nehru promovează o trecere la surse regenerabile de energie oferind pachete de stimulente care sprijină fabricile de producere a energiei solare și termice. Inițiativa guvernamentală îndeamnă, de asemenea, partenerii să sprijine IMM-urile prin mentorat, prin rețele și prin asistență financiară
  • Necesitatea participării IMM-urilor la achizițiile de o anumită dimensiune . De exemplu, politica de participare a industriei victoriene din Australia prevede că guvernele trebuie să ia în considerare furnizorii locali competitivi, inclusiv IMM-urile, atunci când atribuie contracte evaluate la un milion de dolari australieni sau mai mult în regiunea Victoria, sau 3 milioane dolari australieni sau mai mult în metropolitană Melbourne sau pentru stat

Creșterea gradului de conștientizare, prin intermediul agențiilor de promovare a investițiilor, a agențiilor de facilitare a comerțului sau a camerelor de comerț, a capacității industriei locale

  • Un exemplu se găsește în Actul privind conținutul local din Sierra Leone care a instituit Agenția locală de conținut, sprijinul acordat furnizorilor, exportatorilor și importatorilor, oferă certificarea conținutului local și stabilește reguli pentru procedurile de licitație.

Concentrați-vă pe politicile mari ale contractorilor pentru lanțurile de aprovizionare durabile. Printre exemple se numără:

  • Liniile directoare Skanska — Skanska privind achizițiile durabile, care impune firmei de construcții din Suedia să practice «achiziții egale și diverse», care includ IMM-urile, întreprinderile minorităților etnice și furnizorii din alte grupuri slab reprezentate sau protejate [19659015] «Obiectivul diversității furnizorilor» al firmei americane Bechtel, așa cum sa explicat în ghidul de lucru «Executing Work with Bechtel 2017», care încurajează oportunitățile de maximizare pentru companiile din apropierea site-ului proiectului, precum și întreprinderile mici și dezavantajate.

Multe dintre aceste politici pot fi combinate. O abordare care încurajează ofertanții să prezinte un program de subcontractare pentru întreprinderi mici (care evidențiază obiective) poate fi completat cu servicii de informare pentru investitori la scară mai largă despre IMM-urile disponibile, care, la rândul lor, oferă sprijin pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a executa contracte publice.

Ce se întâmplă, puteți întreba, operatorilor existenți? De exemplu, o nouă linie de tranzit rapid poate pune operatorii de autobuz în afara activității. În Columbia, sistemul integrat de transport public din Bogota a emis o reglementare timpurie care a încurajat proprietarii vehiculelor de transport public și a conducătorilor auto să se alăture noului sistem prin noi contracte de exploatare. Puteți să citiți alte exemple de operațiuni PPP inclusiv în această secțiune dedicată a PPPIRC

O abordare incluzivă a achizițiilor publice, precum și o mai mare promovare a industriei locale și a lanțurilor de aprovizionare durabile sunt doar câteva exemple ale modului în care IMM- un rol mai important în PPP-uri

Salutăm sugestiile dvs. cu privire la alte opțiuni care pot ajuta PPP-urile să contribuie la o creștere mai favorabilă incluziunii.

[ad_2]

Sursa