Avertizarea unui deficit de gaze în Ucraina printr-o garanție a Băncii Mondiale

[ad_1]


Foto: David Lawrence / Grupul Băncii Mondiale

Într-o după-amiază septembrie, șeful meu, Pankaj Gupta, mi-a deschis capul în biroul meu. Avea câteva idei despre modul în care utilizarea românească a garanțiilor ar putea ajuta la rezolvarea unui tip de problemă pe care nu am mai avut-o înainte. Practica globală privind energia și extracția a primit o solicitare din partea Ucrainei. Problema era că țara se îndrepta către iarnă 2014/15 cu un deficit mare de gaze.

Nu au fost momente ușoare pentru Ucraina, care se afla în colțul conflictului armat la frontiera de est. Cu o economie în criză, agenția de rating de credit, Standard & Poor’s, a scăzut ratingul de credit al Ucrainei cu două crestături în ultimul an. Rating-ul acum a eșuat la CCC, sau la un nivel foarte speculativ și neinvestitiv. Acest lucru a făcut finanțarea, sângele de viață al livrării de servicii, dificil de accesat și scump

Chiar dacă sunt decenii în carieră, nu eram prea mult timp la Banca Mondială. Ceea ce am observat a fost «banca» în cel mai bun mod. O problemă urgentă a apărut, o echipă a fost mobilizată și o misiune inițială de definire a scopului a fost pusă împreună. În acest moment, fundalul de securitate al Ucrainei era doar pentru misiuni esențiale, ceea ce doar a subliniat importanța a ceea ce ne-a fost cerut.

Destul de repede, echipa de misiune a aterizat la Kiev la o duminică seara. Am vizitat birourile Ucrainei de utilități publice de gaz, Naftogaz, primul lucru în dimineața următoare. Ceea ce am descoperit a fost o echipă de profesioniști serioși, dintre care unii erau destul de noi pentru rolurile lor. Ei s-au confruntat cu o sarcină herculeană de a găsi o modalitate de a acoperi aproape 40% din deficitul de gaze necesar pentru iarnă care vine.

Cum s-au întâmplat lucrurile? Rusia și Ucraina și-au furnizat reciproc gaze în perioada sovietică. Țările gazoase ale Ucrainei au scăzut în cele din urmă, iar Rusia a devenit principalul furnizor de gaz al Ucrainei. Câmpurile gazoase goale au devenit rezerve majore de depozitare a gazelor, a treia ca mărime din lume în spatele Statelor Unite și a Rusiei. Ucraina este, de asemenea, la o răscruce de energie, dat fiind că Rusia furnizează o proporție semnificativă din gazul european. O mare parte din acest gaz este trimis printr-o conductă de tranzit care trece prin Ucraina. În urma întreruperilor repetate ale aprovizionării, Naftogaz a decis că trebuie să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaz. A început să cumpere gaze din partea furnizorilor din Europa de Vest.

Diversificarea furnizării de gaz a ajutat la rezolvarea unei probleme, dar au apărut și alte probleme. Naftogaz nu a avut puterea de credit pentru ca furnizorii să accepte plata după livrare. Aceasta este o mare problemă, având în vedere sumele masive implicate. În fiecare zi de neconcordanță între momentul în care furnizorii sunt plătiți și când clienții își plătesc facturile cresc capitalul de lucru. Acest capital de lucru a fost nu numai costisitor; sumele necesare nu erau disponibile.

Infrastructura restricționată a gazelor de pe frontierele de vest ale Ucrainei a făcut aceste probleme de creditare și lichiditate mai grave. Naftogaz a trebuit să pompeze gaze prin această infrastructură, aproape de capacitate maximă în lunile de vară. Clienții nu au nevoie de mult gaz în timpul verii, astfel încât veniturile lui Naftogaz scad. Aceasta inseamna ca societatea se confrunta cu o seceta financiara in aceasta perioada.

Echipa a vrut să evite impunerea unor măsuri de economisire a gazelor, cum ar fi sistemele de încălzire urbană fiind stabilite la doar 16 grade Celsius. Cu 12 milioane de oameni care depind de o sursă de încălzire, implicațiile umanitare nu ne-au fost pierdute.

Iarna sa dovedit a nu fi la fel de frig ca se temea si asta a cumparat timp pentru a rezolva problema. Soluția a fost un produs comun al echipelor Naftogaz și Banca Mondială, care au consultat pe scară largă furnizorii de gaze și băncile. Sprijinul acordat de Banca Europeană de Investiții și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost, de asemenea, esențial pentru succes. Organizația sora a Băncii Mondiale, IFC, a fost, de asemenea, pregătită să ajute.

Zilele petrecute împreună în jurul meselor și tabelelor de tablă au fost plătite atunci când a început să se formeze o schemă. Esența soluției a fost o facilitate de revolving de 478 milioane EUR, finanțată de Citi și Deutsche Bank. Facilitatea este achitată prin acreditive (L / C) care sunt emise furnizorilor de gaze. Acestea pot fi numite atunci când gazele la care se referă L / C-urile sunt livrate. Un L / C care se numește devine un împrumut pentru Naftogaz. Acest împrumut trebuie rambursat în anul următor. Sumele rambursate se reciclează ca și L / C noi în timpul perioadei de disponibilitate, ceea ce permite ca instalația să se rotească. Dacă se pierde o rambursare programată, creditorii pot solicita în cele din urmă garanția Băncii Mondiale pentru plata integrală a principalului și dobânzii. Mai multe straturi de apărare au fost construite pentru a oferi măsuri de protecție. O descriere mai detaliată a tranzacției poate fi găsită aici.

Acesta este cel mai bun lucru, deoarece oamenii din afara muncii mele uneori pun la îndoială cât de mult există o relație între garanțiile Băncii Mondiale și «lumea reală». Nu este o relație ușoară de văzut, recunosc, dar există multe exemple care se întâmplă în spatele scenei la Banca Mondială. Sistemul de securitate al aprovizionării cu gaze din Ucraina este unul dintre acestea.

[ad_2]

Sursa